El PS posa el crit al cel amb la guerra en el món judicial

López considera que l’origen de tot és la politització dels principals càrrecs del Consell Superior de la Justícia amb persones “sense experiència” i demana “explicacions públiques” a Casadevall

Alís i López, durant la roda de premsa.
Alís i López, durant la roda de premsa. G. P.

El Partit Socialdemòcrata ha posat el crit al cel amb la polèmica que envolta la justícia els darrers dies. Des de la formació, s’ha lamentat la “deficient i indeguda administració” que es fa dels recursos de la institució, que s’ha atribuït a la “manca d’experiència” dels principals membres d’un Consell Superior “polititzat”. Davant d’això, s’ha reclamat “explicacions públiques” al seu president i s’ha fet una crida a consensuar un canvi legislatiu i, si cal, constitucional, per reformular la composició seguint les recomanacions del GRECO.

El primer secretari de la formació, Gerard Alís, ha remarcat que la justícia “és un pilar de l’Estat de dret i ha de donar un bon servei, perquè, en cas contrari, “l’administrat és el perjudicat i s’està vulnerant la seguretat jurídica”. En aquest sentit, ha afirmat que, al seu entendre, hi ha prou recursos, però una “deficient i indeguda administració per part de l’ens gestor”. Un exemple, ha apuntat, és l’actual situació de les batllies d’instrucció i que “només hi hagi dos quan en caldrien quatre”.

Així, Alís ha afirmat que “malgrat que hi ha dotacions de recursos i mitjans no estan ben assignats”. El primer secretari socialdemòcrata ha lamentat que, amb aquesta realitat, “no es respecta el principi de seguretat jurídica perquè es creen col·lapses i retards en les causes”.

La formació fa una crida a consensuar un canvi legal que asseguri un CSJ amb un mínim de membres escollits pels mateixos magistrats

I pel president del grup parlamentari, Pere López, l’origen de tot plegat rau en “un tema que denunciem fa temps: haver nomenat per a càrrecs importants persones que no tenen trajectòria en l’àmbit judicial, sense experiència i amb un marcat caràcter polític”. És una clara referència a Enric Casadevall, el president del CSJ, però també a altres membres de l’ens. “Representa un problema d’independència del poder judicial”, ha alertat.

Preguntat sobre si reclamaven la dimissió de Casadevall, López ha apuntat que el que ha de fer és “donar explicacions davant tot el que està succeint” per “la seva incapacitat i la d’altres membres del CSJ que tenen un alt contingut polític i que no tenen trajectòria al si de la justícia”. De fet també ha mirat cap a la majoria que dona suport a Govern: “Té una responsabilitat important per haver posat al capdavant una persona que no compleix amb els requisits essencials: ser independent i ser coneixedor de la justícia”.

A banda, ha recordat que el GRECO “sempre ha fet una sèrie de recomanacions i, entre elles, una d’important és la composició d’aquest òrgan. Sempre demanen que hi hagi membres que siguin magistrats escollits pels mateixos magistrats”. Per això, Alís ha fet una crida a “fer una reforma per despolititzar el CSJ, fer-lo més independent i més professional” aconseguint que “almenys una tercera part dels membres, provingui de la judicatura”.

El primer secretari del PS també ha demanat a l’òrgan gestor de la justícia perquè “reflexioni i escolti les veus discordants”, ja que “són coneixedores de la situació”. En aquest sentit, ha recordat que “fa temps que constaten que aquesta manera de fer causa un disfuncionament que perjudica els ciutadans”.

Comentaris

Trending