Projecte de llei per alentir l’expedient electrònic però amb l’avís que “no hi ha alternativa”

El Consell Superior de la Justícia admet que era conscient que podia no funcionar l’esmena al pressupost però el seu president anuncia que es promourà igualment que es freni l’entrada en vigor de la digitalització fins al febrer del 2025

Josep Maria Rossell entre el síndic general, Carles Ensenyat, i el vicepresident del CSJ, Antoni Fiñana.
Josep Maria Rossell entre el síndic general, Carles Ensenyat, i el vicepresident del CSJ, Antoni Fiñana. Toni Solanelles

Si no és via pressupost serà a través d’un “petit projecte de llei” que modificarà el termini d’entrada en vigor de l’expedient electrònic. Sí o sí, la digitalització de la Justícia s’alentirà uns mesos. Però amb l’avís per part del Consell Superior (CSJ) que “no hi ha alternativa”. I que incorporar els tràmits digitals de forma generalitzada és l’únic camí per fer “més àgil i que funcioni millor” la Justícia. Així ho ha dit el president del CSJ, Josep Maria Rossell, que ha admès que “hi ha molta feina feta”.

Rossell, d’una manera o altra, ha explicitat que ja era conscient la cúpula judicial que malgrat demanar una esmena via pressupost per mirar de frenar l’entrada en vigor de l’expedient electrònic, inicialment prevista per aquest abril, cabia la possibilitat, finalment confirmada, que “per qüestions tècniques” s’acabés no acceptant l’esmena. I així ha estat. Ara caldrà que el Govern elabori amb celeritat un projecte de llei que no només farà retardar l’oficialització de la digitalització sinó que s’aprofitarà per incloure altres petits canvis especialment en matèria de terminis procedimentals, especialment en matèria penal.

Façana principal de la Seu de la Justícia.

Relacionat

El Consell Superior demana endarrerir la digitalització de la Justícia fins a l’any vinent

Rossell, després de la jura de la jurista Patrícia Silvestre com a fiscal adjunta de primer grau, ha explicat que els nous membres del Consell Superior volien “prendre consciència” de com està la situació i, alhora, hi ha “preocupació” en alguns operadors jurídics pels canvis que comportarà aquest nou pas. D’aquí la sol·licitud de la pròrroga. Però anirà més enllà del mes de febrer de l’any que ve. Es fa la demanda perquè l’entrada en vigor “no sigui tan ràpida” i es puguin “donar més garanties”. Però ja està. “Tothom ha de fer l’esforç”, ha recordat el president del CSJ.

Josep Maria Rossell ha recordat que la normativa ja preveu per algunes qüestions que “puguin conviure” durant un temps el paper i el digital, especialment per a la ciutadania en general. I ha explicat que a nivell de l’administració de Justícia molt probablement abans del febrer del 2025 ja estarà tot a punt. A més, ha avançat el màxim responsable de l’òrgan de gestió judicial, s’aprofitarà per “fer algunes proves pilot”. Però no hi ha marxa enrere. “L’esforç hi haurà de ser perquè la Justícia funcioni millor.”

Comentaris

Trending