Ordenen indemnitzar una dona per la lentitud a decidir si es manté o no bloquejat el seu compte

El TC estima el recurs d’empara, tot posant en relleu que els 30 mesos de temps transcorreguts entre la petició per aixecar la mesura i l’actualitat constitueixen un termini fora de lloc

El rètol de la Seu de la Justícia vist des de l'interior de l'edifici.
El rètol de la Seu de la Justícia vist des de l'interior de l'edifici. Toni Solanelles

El Tribunal Constitucional ha tornat a posar en relleu l’excessiva lentitud de la Justícia andorrana. Els magistrats han atorgat l’empara a una dona a qui, en el marc d’un procés per un presumpte delicte de blanqueig, se li va bloquejar el compte el 2017. Des de llavors, la mesura no s’ha aixecat malgrat les contínues peticions, totes elles sense resposta. Ara, el TC li ha donat la raó: s’han vulnerat els seus drets.

En concret, aquell que té tota persona a un judici de durada raonable. La sentència ara feta pública recull com el procés pel suposat delicte es va iniciar el 2016. Ja el 2017, al setembre, es va decidir l’embargament del compte. O va ser fins a gairebé dos anys després quan la dona va declarar davant la batllia d’instrucció, ja el 2019.

Tot fa pensar que no serà pas la darrera vegada que el TC pica el crostó a la Justícia: ha acceptat analitzar dos recursos més per situacions similars

Llavors, va demanar que se li aixequés la mesura. Des de llavors, silenci, malgrat insistir en diferents ocasions. No hi havia cap resposta, ni afirmativa ni negativa. I, per tant, tampoc cap argument que justifiqués el perquè es mantenia el bloqueig. Cansada d’aquesta situació, l’afectada va presentar un recurs d’empara al Constitucional.

I aquest ha analitzat el cas i, un cop més, pica el crostó a la Batllia. En la sentència es posa en relleu que “la resposta a la petició [d’aixecament de l’embargament] no implica una complexitat particular” i, en canvi, “el temps transcorregut des de la presentació fins a aquest recurs és de prop de 30 mesos i l’activitat de la Batllia o pot justificar el termini constatat, encara que en aquest lapse de temps s’hagin realitzat alguns ates processals que no afectaven de manera directa la recurrent”.

Per tant, s’opta per concedir l’empara reclamat. De fet, el mateix fiscal en el seu escrit també admetia que els 30 mesos transcorreguts era un termini excessiu per decidir sobre la demanda de la dona. Així, es declara que s’ha vulnerat el dret a un judici de durada raonable i que ha de ser indemnitzada pels perjudicis causats.

Tot fa pensar, però, que aquesta resolució no serà pas l’última que dicti el TC tibant les orelles a la Justícia per la seva lentitud. De fet, el mateix òrgan ha admès a tràmit dos recursos d’empara més de persones que denuncien la inactivitat de la Batllia. Tots dos entenen que se’ls està vulnerant el dret a un judici de durada raonable, aspecte que, ara, els magistrats avaluaran en els respectius casos.

Comentaris

Trending