Operadors jurídics contra l’‘abús tarifari’ i la ‘deixadesa legal’ del Consell Superior

Des de l’1 de maig hi ha en vigor una nova llei de taxes judicials que tot i que prevista des de final del 2018 suposa ara un encariment molt notable de tots els procediments en un moment especialment delicat

Façana principal de la Seu de la Justícia.
Façana principal de la Seu de la Justícia. Toni Solanelles

Diversos operadors jurídics -essencialment advocats i procuradors- s’enfilen per les parets amb la nova Llei de taxes judicials en vigor des de l’1 de maig i que, consideren, comporta un més que notable encariment dels processos judicials que, en conseqüència, afecta tots els administrats. La normativa està prevista des de final del 2018 però no ha estat vigent fins ara a partir de les disposicions establertes en el nou Codi de procediment civil. Tots els justiciables, poc o molt, hauran d’acabar pagant més en un moment especialment sensible per la crisi econòmica.

Les fonts consultades han assegurat que hi ha dos factors essencialment afectats: les taxes judicials pròpiament dites i el cost de les còpies dels procediments, dels sumaris, dels expedients judicials. Sense anar més lluny, el malestar entre els advocats, almenys una part, s’hauria posat de relleu aquest divendres durant una assemblea general ordinària molt de tràmit. Ha quedat clar, però, que ni és el millor moment per fer pagar més el justiciable ni el Consell Superior de la Justícia ho està fent de la millor manera possible.

Des de fa pocs dies s’ha recuperat un pagament suprimit durant anys, el de les còpies judicials a raó de 0,35 euros la còpia, sense tenir en compte que ara ja no hi sol haver la despesa del paper. Es digitalitza. Més encara, tots els certificats es fan pagar a 10 euros. Fins ara només es cobraven els de naturalesa penal i a raó de 6,01 euros

Més encara, tot i el temps que feia que se sabia que seria ara, si no hi havia canvis, que entraria en vigor la nova llei i, per tant, el poder judicial passaria a fer la recaptació econòmica de les taxes que fins ara feia el Col·legi d’Advocats, el Consell Superior no s’hauria encarregat de fer imprimir els segells que evidencien el pagament de les taxes. I ho fia tot a mètodes ‘no físics’ com pagaments amb TPV i transferències bancàries. Segons les fonts, la cúpula judicial no tindria cap interès en gestionar la venda dels segells i d’alguna manera estaria incomplint així el que fixa la normativa, segons fonts jurídiques.

I això que els canvis en la llei de taxes derivarien d’una petició del propi Consell Superior. Segons fonts dels operadors judicials consultades, quan es va fer el treball en comissions per a l’elaboració del projecte de llei del Codi de procediment civil certs canvis no estaven previstos, i hauria estat la cúpula judicial la qui a posteriori, a darrera hora i amb el treball en comissió ja tancat, hauria imposat els canvis que han començat a operar ara però amb una sabata i una espardenya.

En tot cas, i a banda de l’encariment de les taxes judicials i l’absència de segells que, almenys pel moment suposa una carrega suplementària de feina per als operadors judicials però, també, per a alguns treballadors concrets de l’administració de Justícia, des de fa pocs dies s’ha recuperat un pagament suprimit durant anys, el de les còpies judicials a raó de 0,35 euros la còpia, sense tenir en compte que ara ja no hi sol haver la despesa del paper. Es digitalitza. Més encara, tots els certificats es fan pagar a 10 euros. Fins ara només es cobraven els de naturalesa penal i a raó de 6,01 euros.

Les fonts consultades han afegit que si no n’hi havia prou amb l’encariment generalitzat, a més a més “es dóna l’escàndol” que “per al procediment  antic també apliquen les noves taxes, tenint en compte que hi ha moltes causes que si encara estan en vigor i ara veuran el procediment encarit és per culpa dels retards acumulats per la Batllia”. En fi, que la mala maror és considerable i que els operadors judicials esperen una resposta del Consell Superior.

Comentaris (13)

Trending