La nova seu de la Justícia serà operativa el primer dia de setembre

El Consell Superior ja ha comunicat tant a la CASS -per la sala d’actes de Prada Casadet- com als propietaris de l’edifici on ha tingut fins ara el seu ‘despatx central’ que finalitzen els contractes de lloguer

Una vista de l'edifici en la cara que dóna a l'avinguda Tarragona.

Els juristes del Tribunal de Corts i del Tribunal Superior ja treballen des de la nova seu de la Justícia, a la zona del Prat del Rull, entre la Baixada del Molí i l’avinguda Tarragona. Malgrat que puguin sorgir petits imprevistos, l’únic temps de transició que s’ha fixat el Consell Superior de la Justícia, de transició i compatibilitat entre l’edifici de les Columnes i el nou immoble dissenyat per l’arquitecte Pere Espuga, és aquest mes d’agost. L’1 de setembre la nova seu judicial ha d’estar plenament operativa.

De fet, tal és la confiança dels responsables del poder judicial que el calendari podrà ser complert -la mudança, segons les fonts de la cúpula judicial s’està duent a terme amb força precisió sobre allò establert i, per ara, no han sorgit grans inconvenients-, que el Consell Superior de la Justícia ja ha enviat fa algunes setmanes tant a la CASS, per la sala d’actes de Prada Casadet, com als propietaris de l’edifici del carrer Prat de la Creu número 8 d’Andorra la Vella on durant molts anys el poder judicial ha tingut el seu búnquer, les respectives cartes comunicant l’abandonament dels respectius locals i, per tant, la finalització dels contractes de lloguer.

Els juristes del Tribunal de Corts i del Tribunal Superior ja treballen a les noves dependències, on aquesta setmana s’hi han de traslladar els membres del Consell Superior i els integrants de la fiscalia

En el cas de l’edifici de les Columnes, de l’actual seu de la Justícia, l’arrendament històricament el tenia fet el Govern, a través del pressupost de què disposa el ministeri d’Interior i Justícia per al poder judicial. I l’administració central té previst de conservar, de mantenir arrendades, una part, que no pas totes, de les instal·lacions que fins ara ha ocupat el poder judicial per dedicar-la a centre de formació. Aquest projecte s’ha d’acabar de definir. Podria ser que a banda de formar-hi funcionaris també s’hi ubiqui el centre de formació d’adults, depenent del ministeri d’Educació.

Sia com vulgui, i a banda de detalls, l’1 de setembre, el gros del que actualment hi ha a l’immoble de l’avinguda Tarragona estarà fora. Aquest setmana es traslladaran cap a la nova seu el propi Consell Superior de la Justícia i tota la fiscalia. Ja s’han anat duent cap a les noves instal·lacions tot l’arxiu mort i l’arxiu viu, mentre que l’arxiu històric, la documentació més vella, es manté en els locals externs a la seu de la Justícia on està emmagatzemada fins ara. Amb el temps es farà una selecció per dur una part a l’Arxiu Nacional i, una altra part, a les noves dependències i així poder deslliurar l’administració de Justícia d’un parell de lloguers.

Detall de l'accés principal del recinte judicial. Toni Solanelles

També es trasllada cap a la nova seu de la Justícia una caixa per persona amb les pertinences que hagi seleccionat. Si té més material, cadascú s’haurà de portar allò que li convingui. Una vegada ubicats als despatxos, evidentment, cada professional, cada funcionari, s’haurà de disposar les pertinences com escaigui o cregui més adient. Ja es preveu que sorgiran alguns inconvenients. Però en qualsevol cas no haurien de ser prou rellevants com perquè impedeixin fer la feina amb certa normalitat. També s’ha d’acabar de tancar un conveni entre l’administració central i la de Justícia en relació a la utilització de l’immoble.

Per al Consell Superior, el nou edifici, “encara que sense grans luxes”, ha quedat "molt digne" i ha de suposar un salt qualitatiu que espera que també tingui impacte en un clima laboral

Les fonts del Consell Superior consultades han assegurat que no s’ha hagut finalment d’adquirir cap llicència informàtica nova. Sí que s’ha hagut d’adquirir algun dispositiu sense que el muntant econòmic sigui significatiu i s’han duplicat les línies d’Andorra Telecom en un pla de contingència que ja estava previst abans que s’iniciés la mudança. Paral·lelament, ja s’han suprimit les línies de què s’havia dotat Prada Casadet per poder-hi fer els judicis que hi estaven previstos. Inicialment només el del ‘cas BPA’. Però arran de la pandèmia el ventall de vistes orals s’ha ampliat molt.

Les fonts del Consell Superior de la Justícia consultades han assegurat que el nou edifici, “encara que sense grans luxes”, ha quedat, a parer dels promotors, molt digne i ha de suposar un salt qualitatiu que esperen que també tingui impacte en un clima laboral una mica sortit de mare. És clar, però, que en moltes de les polèmiques hagudes els darrers mesos les instal·lacions físiques poc hi tenen a veure. De fet, en el cas dels membres del Consell Superior i les pugnes que mantenen, fins a tenir una fractura pràcticament total, les dependències de treball no comportaven cap problema. Entre altres coses perquè no estaven ni a l’edifici de les Columnes.

L’administració pretén retenir l’actual seu de la Justícia com a centre de formació de funcionaris