També donen a entendre les notes que ha repescat ‘El Periódico de España’, perquè la majoria de documents que surten ara a la llum no ho fan pas per primer cop, que l’entorn parapolicial que havia dissenyat Villarejo aparentment sota demanda de les autoritats polítiques liderades per Mariano Rajoy, van estar fent seguiments i controls a integrants de la carrera judicial que consideraven que podien ser un fre a la investigació que estaven fent del sobiranisme català al marge de la llei. Entre les persones que suposadament s’haurien seguit hi hauria l’exmagistrat del Tribunal de Corts i també magistrat a Catalunya Josep Maria Pijuan i l’exfiscal general i ara integrant del Tribunal de Corts Alfons Alberca.
Tot plegat pren força, ara, pel fet que la fiscalia general de Catalunya ha decidit obrir una investigació per aclarir l’espionatge que la denominada ‘policia patriòtica’ hauria fet, suposadament, a qui va ser fiscal superior de Catalunya fins al 2013 Martín Rodríguez Sol. Una vegada aquest va deixar la fiscalia, el clan Villarejo, presumptament, va iniciar una persecució per controlar jutges i fiscals que podien “boicotejar”, especialment, la investigació al marge de la llei que s’estava fent, especialment, contra l’entorn de Jordi Pujol.
És rellevant el paper de l’exagregat d’Interior a l'ambaixada d’Espanya a Andorra. D’aquí la importància de la demanda que s’ha fet de forma reiterada per tal que s’aixequi la immunitat diplomàtica de què gaudia en el seu moment l’inspector de policia
I aquí apareixen, entre altres, els citats Josep Maria Pijuan i Alfons Alberca. El primer perquè havia instruït el ‘cas Palau’, el suposat saqueig de les finances del Palau de la Música catalana i, a més, perquè tenia contactes amb diversos membres de la judicatura espanyola, alguns dels quals es feien a Andorra, suposadament, per mantenir una major discreció. També les notes de Villarejo citen a Alberca. Tot això era el 2014, quan es va començar a collar fort als dirigents de BPA.
De fet, el 17 de juliol del 2014 Villarejo va apuntar en el seu diari personal, segons documenta ‘El Periódico de España’: “Fiscal de Andorra es catalán. Posible contactos con GRIM. Los datos de las cuentas se consiguen a través de Celestino. Muy mosca con Marcelino Martín-Blas”. No hi ha dubte que Alberca té orígens catalans. I també és evident que el juliol ja s’havien dut a terme les accions de coacció a dirigents de BPA i més concretament aquella visita de Celestino Barroso a Joan Pau Miquel.
Si els comptes s’aconsegueixen a través de Celestino, com remarca l’apunt de Villarejo, és perquè aquella coacció era certa, real i efectiva. Per tant, doncs, era un comportament delictiu. D’aquí la importància de la demanda que s’ha fet de forma reiterada per tal que s’aixequi la immunitat diplomàtica de què gaudia en el seu moment l’inspector de policia. Espanya s’ha negat de forma reiterada a aixecar-li dita immunitat, però veient l’evolució de tot plegat la situació podria canviar.