La condemna es va gestar el mes d’octubre després d’anys d’investigació arran d’un acord entre la majoria d’implicats i la fiscalia i l’Agència Tributària. Recentment ha transcendit públicament la sentència d’aquell acord, que afecta diverses societats que participaven d’un entramat per defraudar impostos davant de la hisenda. El Grup Simón, estretament vinculat a AndorRacing, i Juan Simón Martínez especialment, abanderaven l’operativa que s’estenia a diverses societats més.
Emmagatzemaven (i declaraven) litres i litres de gasoli agrícola que després de sumar-hi alguns afegits comercialitzaven com a carburant d’automòbil ordinari, amb la qual cosa s’estalviaven de pagar diferents impostos. L’especial sobre hidrocarburs, l’IVA i el de societats. Ho feien a partir d’un entramat societari força espès. L’Audiència nacional ha condemnat a un notable nombre de persones físiques i jurídiques. Per diversos delictes. Especialment el delicte contra la hisenda pública.
El Grup Simón ha estat condemnat per dos delicte. L’esmentat contra la hisenda pública i un segon que té a veure amb el primer en concurs medial amb un delicte de falsificació documental. Tant en un cas com en l’altre la multa correspon al 50% de l’import defraudat. La condemna es refereix als exercicis 2012, 2013 i 2014. Pel primer delicte la multa ascendeix a 3.153.967,08 euros. La mateixa quantitat que cal abonar pel segon dels delicte. A més, cal satisfer 6.640 euros per a costes judicials.
En gran mesura, tant la multa com la responsabilitat civil -en aquest cas solidària amb altres condemnats i equivalent a les quantitats defraudades, que en global ascendeixen a 6.307.928 euros- ja es van satisfer a l’avançada, amb la qual cosa es va poder aplicar l’atenuant de la reparació del dany i, d’aquesta manera, s’ha aconseguit una rebaixa de les penes imposades.
MALESTAR
Aquest cas ha suposat un important malestar a Espanya i, de retruc, també a Andorra. A l’Estat veí és indubtable. Evidentment, no només el Grup Simón fa defraudació d’aquesta mena. Però s’ha arribat a modificar la legislació espanyol per endurir-la i fer més complexa fraus com els que ara s’han condemnat. Entre altres coses consideren fonts del sector de la distribució de carburants que s’atempta contra la lliure competència i, també, s’afecta als consumidors, als quals no se’ls garanteix la qualitat que a priori hauria de presentar el carburant que compren.
Més o menys aquesta és la mateixa reclamació que hi ha entre els importadors i distribuïdors de carburant del país. Es considera que fent servir la matriu, per dir-ho d’aquesta manera, AndorRacing obté producte a preu més baix i, en conseqüència, atempta contra la competència alhora que pot posar en perill la qualitat dels gasoils que s’injecten al mercat. De fet, no s’acaba d’entendre com l’administració no fa més controls i no té, suposadament, una comunicació més fluïda amb les autoritats espanyoles homòlogues en la matèria.