Així ho ha exposat el president de la Cambra de Saig, Xavier Granyó, en ser qüestionat pel parer expressat pel raonador del ciutadà, Marc Vila, durant la seva compareixença davant la comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals. Granyó ha reconegut que s’està treballant amb el Govern la modificació legislativa, i ha admès que les queixes que ha anat rebent la institució seran la base d’alguns dels canvis per tal de fer el marc legal “millor, sempre des del punt de vista constructiu”.
Granyó ha augurat que els propers temps, degut a la pandèmia, hi haurà “més feina, més complexa i amb menys resultats”, perquè serà més difícil poder cobrar els deutes
El màxim responsable de la Cambra de Saig i un dels executors del Principat ha recordat que els tres professionals del sector són conscients de la sensibilitat de les matèries amb les quals treballen i ha explicat que no tenen més poder o discrecionalitat que altres institucions. Alhora, ha recordat que tant la Batllia com el ministeri d’Interior, cadascú a la seva manera, fa el corresponent seguiment dels saigs. Granyó també ha posat l’accent en el fet que el Raonador només rebés onze queixes en “dotze mil expedients que es van tractar, que suposa una incidència inferior a l’1%”.
Alhora ha recordat que en cinc anys de funcionament d’aquesta figura, s’han obert tres expedients sancionadors, dels quals un s’ha arxivat i els altres dos, la multa proposada encara no és ni tan sols ferma, amb la qual cosa es considera prou bona la feina que s’està fent. Les crítiques o queixes acaben “fent millorar en constructiu” l’actuació dels saigs alhora que “si s’ha interpretat alguns dels paràmetres de manera abusiva se serà més vigilant”. També seran vigilants els saigs amb la tramitació legislativa de la modificació legal que es plantegi.
I és que el Raonador va demanar limitar de manera més clara la discrecionalitat dels executors alhora d’embargar. I, també, de ser més restrictius perquè davant la crisi econòmica que ve no es produeixin embargs que suposin encara més dificultats a persones que ja d’entrada en tenen moltes. En aquest sentit, Granyó ha augurat que els propers temps hi haurà “més feina, més complexa i amb menys resultats”, perquè serà més difícil poder cobrar els deutes. Al mateix temps caldrà fer un treball de mentalització més ampli amb els creditors per conscienciar-los que serà més difícil que puguin percebre el que els pertoca, per molt que un tribunal ho dictamini.
Comentaris (8)