En breu s’entrarà la documentació escaient a Govern i s’espera que després de les vacances i, com a molt tard, abans no acabi l’any, l’administració autoritzi formalment l’associació, que pretén fer una compareixença pública per presentar-se. En principi, i si no hi ha canvis perquè les fonts consultades han preferit no confirmar-ho, el primer president de l’associació, almenys en l’arrencada de l’organització, serà el mediador amb més llarga trajectòria al país, Ramon Tena. En la junta hi haurà altres juristes com Cristina Blanquer, Cristina Madrigal, Jessica Obiols, Júlia Sànchez, Alèxia Bernat o Vanessa Puente.
Una vegada l’associació estigui constituïda ja legalment, es començaran les accions tendents en reforçar la professió i fer més visible encara del que s’ha fet els darrers temps la mediació. Asseguren les fonts que malgrat que se’n parla molt i les institucions sovint hi fan referència, per ara la seva aplicació pràctica queda lluny d’allò que es manifesta en les declaracions, que acaben sent d’intencions.
El col·lectiu, que va valorar l’opció de crear un col·legi professional però ho va descartar perquè els requisits acadèmics que calen haurien suposat deixar alguns dels mediadors actualment registrats fora de la possibilitat d’adherir-se, van tancar els estatuts i la junta constitutiva aquest dimarts. Per ara i almenys formalment, no s’ha tractat d’una de les qüestions que amoïna una part del col·lectiu: la posada en marxa d’un torn d’ofici de mediació.