El comissari jubilat ha comparegut de nou aquest matí, durant més de cinc hores, a la comissió d’investigació parlamentària constituïda a l’efecte de mirar d’aclarir la denominada ‘Operació Catalunya’ i tot el que la va envoltar. I molts dels moviments amb relació a Andorra han tingut un notable pes durant les explicacions del policia, especialment durant la intervenció de la diputada d’ERC Pilar Vallugera, però també durant la participació de representants de Junts, VOX i el PSOE. Martín Blas ha intentat desvincular-se de les accions que duguessin a terme el seu ‘adversari’ José Manuel Villarejo i altres comandaments policials però, en el fons, també ha reconegut participar en diversos capítol de la sèrie.
Martín Blas tenia temps il·limitat per exposar el que volgués però ha preferit no dir ni piu en aquest punt i aportar nova documentació que els diputats podran anar analitzant en els propers dies. Segurament entre la documentació aportada, que en gran mesura són resums de qüestions que ja han anat apareixent, els integrants de la comissió podran trobar nous elements per continuar burxant. Si no a Martín Blas sí a d’altres compareixents. Falta, entre altres, la participació de l’inspector de policia i agregat d’Interior a l’ambaixada Celestino Barroso, que és qui va enviar un missatge amenaçador a l’exCEO de BPA Joan Pau Miquel.
Marcelino Martín Blas, encausat en el cas de l’atac contra la sobirania andorrana, ha tornat a exposar les dues trobades amb Miquel a l’hotel Villamagna, a Madrid. “Em va donar una informació, però a parer meu no servia per a res, ni era suficient per iniciar una investigació, la vaig trencar i això va desaparèixer”, ha explicat tot dient que la informació que li hauria facilitat l’exCEO de BPA “no comprometia a ningú” i no estava ni datada ni segellada ni res. I es referia a un suposat compte de l’expresident de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol encara en pessetes. Llavors va intuir, ha dit el comissari, que des de la direcció de la policia s’estava buscant informació de comptes bancaris de dirigents catalans.
Martín Blas, que ha negat en diverses ocasions que usés l’àlies de Fèlix, i ha insinuat que potser es referien així a l’exresponsable del CNI, Félix Sanz, ha explicat que havia tingut interès en parlar amb l’antic propietari de BPA, Higini Cierco, perquè no entenia que se l’estigués acusant de coaccions, cosa que ha negat rotundament. Amb tot, però, a Martín Blas, com a d’altres, se l’acusa per falsedat documental per la informació suposadament enviada al FinCEN. I malgrat que el comissari sap de l’existència de la causa, mai fins ara no hi ha comparegut des que ha estat encausat.
Marcelino Martín Blas ha reconegut també saber qui eren tant el guàrdia civil Basilio Luis Sánchez Portillo com l’enllaç de l’FBI a l’ambaixada americana a Madrid, Marc Varri. Tots dos van tenir informació que afectava a BPA i que d’alguna manera o altra van fer arribar a autoritats americanes perquè fabriquessin el cop de destral contra el banc. Martín Blas també ha deixat ben clar que coneixia Bonifacio Díez Sevillano, l’antecessor de Barroso a l’ambaixada espanyola a Andorra i que també hauria tingut força a veure, suposadament, en la derivada andorrana de l’‘Operació Catalunya’.