La investigació de l’‘Operació Catalunya’ ha de permetre provar que el ‘cas BPA’ “era un muntatge”

S’espera que en breu el mateix jutjat que ha admès una querella de Sandro Rosell pugui acceptar i acumular-ne una altra que en el mateix sentit ha presentat l’exCEO del banc andorrà Joan Pau Miquel

Comentaris

Una imatge dels jutjats madrilenys de Plaza Castilla.
Una imatge dels jutjats madrilenys de Plaza Castilla. ARXIU

La investigació genèrica de l’‘Operació Catalunya’ que un jutjat de Madrid ha decidit obrir arran d’una querella de l’expresident del Barça Sandro Rosell hauria de permetre demostrar que totes aquelles causes que d’una manera o altra en pengen, com el ‘cas BPA’, haurien de considerar-se viciades de nul·litat perquè “tot era un muntatge”. La decisió del jutjat d’instrucció número 13 de Madrid està causant un veritable terrabastall. S’espera que la querella de Rosell no sigui l’única que avanci.

De fet, segons que ha explicat l’advocat Pau Molins a RAC1, és molt probable que segueixi el mateix curs una querella de la mateixa naturalesa interposada per l’antic CEO de Banco Madrid i BPA Joan Pau Miquel i tres més. S’està a l’espera del posicionament de la fiscalia, que en el cas de l’expresident de l’FC Barcelona s’ha mostrat favorable a investigar de forma global l’‘Operació Catalunya’, per adoptar una decisió sobre l’acció promoguda per Miquel.

Des del punt de vista de la lògica jurídica i els mitjans materials per investigar una causa tan complexa com la guerra d’Estat contra l’independentisme català, Molins ha manifestat no comprendre com és que l’Audiència nacional espanyola ha declinat, almenys ara per ara, d’assumir la investigació d’un entramat que lliga, presumptament, amb la màxima jerarquia governamental espanyola. Molins, advocat de Rosell i també assessor de Joan Pau Miquel a Espanya, ha destacat, per negatiu, el fet que les presumptes maniobres d’Estat arribessin a tombar dos bancs -Banco Madrid i BPA- que eren del tot solvents.

Marc L. Varri va ser agent de l'FBI.

Relacionat

Espanya investiga l’‘Operació Catalunya’ i un home clau per al ‘cas BPA’

Durant el programa radiofònic s’ha recordat que fins i tot els casos denunciats pel FinCEN per anar contra BPA en la seva majoria ja han estat arxivats o van camí de fer-ho i que la pròpia agència dependent del departament del Tresor americà va acabar retirant el seu ‘Notice’ davant el fet de no poder justificar certes coses. En aquest sentit, Molins ha destacat el fet que arran d’una acció legal dels antics propietaris de BPA als Estats Units el FinCEN va reconèixer que havia decretat secrets uns 500 documents de contactes amb autoritats de diversa naturalesa tant espanyoles com andorranes.

Molins, advocat de Rosell i també assessor de Joan Pau Miquel a Espanya, en una conversa a RAC1 ha destacat, per negatiu, el fet que les presumptes maniobres d’Estat arribessin a tombar dos bancs -Banco Madrid i BPA- que eren del tot solvents

L’advocat de Sandro Rosell, que ha lamentat la profunda injustícia causada a l’expresident del Barça i al gestor lauredià Joan Besolí, que encara avui té una causa oberta al Principat malgrat ser absolt a Madrid pels mateixos fets pels quals l’investiga la Batllia per la insistència de la fiscalia, ha afirmat a RAC1 que “em sembla impossible que Torrente intoxiqui el FinCEN; em sembla difícil”. La investigació que ara es posa en marxa afecta, d’entrada, el controvertit comissari de policia jubilat José Manuel Villarejo, l’exagent de l’FBI Marc L. Varri, l’inspector en cap de la policia espanyola Alberto Estévez, presumpte autor de molts dels informes falsos de la UDEF) i un altre expolicia i soci de Villarejo a Barcelona Antonio Giménez Raso.

Parlant de Torrente de manera metafòrica, Molins es referia a la policia patriòtica. I pretenia indicar, com de fet ho ha dit, que hi havia d’haver autoritats en primera línia política per sobre de la cúpula policial que haguessin adoptat decisions. En aquest marc ha recordat que la Batllia investiga no sense enormes problemes des de Mariano Rajoy a Jorge Fernández-Diaz, passant per Cristóbal Montoro, Francisco Martínez o Ignacio Cosidó.

L’advocat ha explicat que seria més raonable que tot l’entramat que hi ha al tomb de l’‘Operació Catalunya’ per tal de treure l’entrellat íntegre de tot plegat l’assumís l’Audiència nacional per, com s’ha dit, la complexitat del mateix i els mitjans de què disposa aquesta jurisdicció que té potestat per analitzar qüestions que superen l’aspecte territorial espanyol. Però és que, a més a més, i en relació amb els fets que van acabar suposant la intervenció de BPA, “les instruccions sortien d’aquí”, en relació amb les autoritats espanyoles.

Comentaris (8)

Trending