Els ingressos psiquiàtrics involuntaris s’han duplicat en els darrers cinc anys

La tasca dels forenses, més enllà dels canvis normatiu, es manté força estable malgrat que canvien una mica els volums de feina en funció de la tipologia d’actes, i tots aquells relacionats amb la salut mental han anat en augment

Un rètol indicatiu del centre de salut mental a la façana de l'hospital.
Un rètol indicatiu del centre de salut mental a la façana de l'hospital. ARXIU

Els ingressos involuntaris s’han duplicat en els darrers cinc anys. Totes aquelles tasques que tenen a veure amb la salut mental i que han de realitzar en l’àrea de medicina legal i forense del ministeri de Justícia i Interior han anat a l’alça des del 2019 cap aquí. Ja abans de la pandèmia s’havia iniciat un increment de feina en matèria psiquiàtrica que ha anat encara a més després del coronavirus. Tots els ingressos involuntaris són psiquiàtrics.

Efectivament, els decideix una autoritat judicial, però l’informe que fa prèviament el forense de torn en funció de pèrit psiquiàtric molt sovint acaba sent decisiu. No sempre, en algun cas, però molts pocs casos, el batlle no segueix les directrius del forense perquè hi ha altres informes que observen opinions contràries. Persones que pateixen una dolença mental que volen marxar de l’hospital o que no hi volen ingressar han de ser internats de manera forçada. 

Segons les dades facilitades per l’àrea de medicina legal i forense, si al 2019 van ser 15 els informes psiquiàtrics que van portar a un ingrés hospitalari forçós, aquest darrer any, el 2023, la xifra va pujar fins als 31

Es fa la revisió pertinent al malalt i el secretari judicial aixeca l’acta pertinent. Habitualment, el forense fa l’informe de manera verbal. Exposa les seves constatacions a les autoritats judicials en un apartat de la persona avaluada. Es fa al marge de l’afectat perquè no hi hagi possibilitat d’un episodi violent. El metge forense exposa els motius que considera, i que normalment serveixen per ratifica el que ja ha dit prèviament el psiquiatra assistencial, i el batlle acaba decidint.

Segons les dades facilitades per l’àrea de medicina legal i forense, si al 2019 van ser 15 els informes psiquiàtrics que van portar a un ingrés hospitalari forçós, aquest darrer any, el 2023, la xifra va pujar fins als 31. I els primers mesos del 2024 han mantingut una tendència gradual i progressiva a l’alça. I en no pocs casos, aquests ingressos afecten a persones joves. En tot cas, el que sí que s’ha comprovat és una davallada de l’edat mitjana de les persones que acaben ingressant de manera obligatòria a l’àrea de salut mental.

DADES

Com s’ha dit, les grans dades del servei, de l’àrea, s’han mantingut força estables. Cert és que en alguns casos, per algunes qüestions, l’any de la pandèmia hi va haver una caiguda que després es va recuperar amb escreix l’any següent, el 2021. En fi, l’any passat es van emetre 33 dictàmens per al tribunal mèdic de la CASS, que van ser un més que el 2022 però tretze menys que el 2021. I molts més tant respecte el 2019, especialment, com el 2020. D’autòpsies se’n van practicar dotze, certament, la xifra més baixa del darrer lustre. (13 el 2022; 18 el 2021; 14 el 2020; i 17 el 2019).

També aquest darrer any va ser un dels exercicis que es van haver de fer menys informes forenses, un total de 298, però els peritatges psiquiàtrics i les possibles incapacitacions o modificacions de la capacitat van ser dels més rellevants, i més elevats que en els anys anteriors. També aquestes modificacions de la capacitat, que no pas en poques ocasions tenen a veure directament amb qüestions de l’àmbit psiquiàtric, han anat molt a l’alça.

Finalment, també les persones lesionades que han hagut d’avaluar també s’han moderat força respecte d’exercicis anteriors. En aquest sentit, el 2023 l’àrea de medicina legal i forense va emetre un total de 189 informes sobre lesionats, amb 132 en relació amb agressions inespecífiques, 29 implicats en accidents de trànsit -una de les xifres més baixes també del darrer lustre- i nou afectats per accidents esportius.

Comentaris

Trending