Més enllà que el conveni inclou la donació a l’Estat per part d’Estañol de tots els instruments notarials generats per la notaria recentment suprimida, en dit acord s’hi recull l’obligació del Govern d’emetre un comunicat agraint la donació del notari o fins i tot el “Govern s’obliga a no qüestionar el caràcter gratuït de la transmissió. En el seu cas, es compromet a desmentir públicament qualsevol informació o declaració en sentit contrari o que ho posi en dubte i que aparegui en els mitjans de comunicació, o a exigir-ne la rectificació”.
“Govern s’obliga a no qüestionar el caràcter gratuït de la transmissió. En el seu cas, es compromet a desmentir públicament qualsevol informació o declaració en sentit contrari o que ho posi en dubte i que aparegui en els mitjans de comunicació, o a exigir-ne la rectificació”
És clar que els instruments notarials són públics i, per tant, de titularitat última estatal. Una altra cosa és la seva digitalització, on hi pot haver més debat. Heus aquí que Estañol, després de molt temps d’estira-i-arronsa per moltes qüestions, però pel lliurament del protocol digitalitzat també, al final acaba lliurant en format digital també tota la documentació generada abans del 2018. El treball de digitalització es valora en uns 275.000 euros, segons que recull el conveni.
Els treballs de digitalització es van dur a terme durant uns cinc anys. Tot el protocol formalment es va lliurar a l’Estat el 21 de febrer, encara que de manera material no va sortir des del despatx ja tancat d’Estañol en direcció a l’arxiu general de protocols que gestiona la Cambra de Notaris fins al 29 de maig. Uns dies després, concretament el 2 de juny, se signava oficialment l’acord entre el cap de Govern, Xavier Espot, i el notari del Principat durant més de dues dècades.
En el conveni s’hi diu que “el cost de la digitalització de tots els instruments autoritzats durant l’etapa anterior a l’1 de gener del 2018 compensa amb escreix la petita part d’instruments que romandrien pendents de digitalitzar” en els termes que recull la legislació vigent. És en aquest marc que el Govern es compromet a assumir el pagament de dos grups de treballs pendents en els termes que es convinguin amb la Cambra de Notaris. La digitalització dels instruments notarials previs al 2018 ja es va fer de forma compatible amb el sistema emprat per l’esmentada cambra.
En tot cas, i després de rebre el protocol i la seva digitalització fins al 2018 com una donació solidària també amb l’impacte econòmic que generarà per a l’administració el coronavius, l’Estat s’haurà de fer càrrec de “la finalització dels treballs de digitalització que tingués pendents en relació amb els instruments notarials corresponents al període comprès en l’1 de gener del 2018 i el dia del seu cessament com a notari, per bé que una part ja està completament acabada, una altra part es troba en la fase final d’edició, i només els instruments dels darrers mesos de l’any 2019 i dels primers mesos de l’any 2020 es troben en la fase inicial de preparació”.
Alhora, l’altra tasca el cost de la qual l’haurà d’assumir el Govern en virtut dels pactes amb Estañol és “l’enquadernació dels instruments notarials dels anys 2019 i 2020, la qual cosa permetrà completar la digitalització sense els inconvenients de tenir els documents relligats, reduint així les dificultats que d’una altra manera hi hauria per mantenir la qualitat respecte de la feina ja realitzada”.
[related:articles:2
Comentaris