Plaja ha estat especialment dura quan s’ha referit al fet que la justícia al país veí del sud, fins ara, hagi estat inactiva en aquest afer. “Quina vergonya que hagi de ser l’andorrana qui ho hagi de fer”, ha apuntat. Al mateix temps, però, ha volgut “celebrar que sigui una opció”, tot lamentant que “un cop més hem de buscar justícia fora de l’Estat”.
I és en aquest context en el qual ha deixat clar que “òbviament tindran total la col·laboració per part de les autoritats catalanes”. I ha volgut afegir que “també ho esperem de les espanyoles”. No ha amagat, però, que és escèptica.
I és que ha recordat que fa temps que hi ha una important “quantitat d’indicis per no parlar directament de proves sobre el comportament mafiós de les persones involucrades”. Per això, ha afirmat que “no hi ha cap justificació jurídica perquè la justícia espanyola no hagi fet res per investigar-ho ni tampoc la fiscalia”. Aquí directament ha expressat que “hi ha impunitat amb la complicitat de l’Estat”.
Pel que fa a Andorra, l’Altaveu ha demanat valoració a les diferents forces polítiques. La gran majoria han declinat fer valoracions al·legant que és un afer “judicialitzat”. Sí que ha parlat la consellera general del Partit Socialdemòcrata Judith Salazar però “amb prudència” i és que ha volgut deixar clar que des de la seva formació “serem absolutament respectuosos amb la independència judicial”. Així, ha recordat que “els batlles han de prendre decisions conforme l’ordenament jurídic” i ha apuntat que, justament per això, cal que “les puguin adoptar sense ingerències”.
I això, reclama, no només ho ha de seguir el PS. També altres grups i Govern. Així se li ha demanat des d’Altaveu. “Sí; la independència judicial vol dir, justament, això”, ha estat la seva resposta.
Salazar també ha remarcat que “la batlle sap quins motius la porten a fer això”. Per això entén que “la tasca dels polítics no ha d’interferir”. Fins i tot malgrat el fet que els investigats siguin tot un expresident espanyol i dos dels seus ministres.