De fet, la petició d’auxili judicial formulada per la instructora de la causa és un dels motius que ha comportat que la investigació s’hagi anat allargant. I encara està oberta i, aparentment segons la policia, parcialment secreta. Per ara ben poques coses han transcendit de la investigació encara que és de domini públic que són diverses les empreses -moltes promocionades a través de les xarxes socials i sense una gran infraestructura darrere- que es dedicarien a operatives similars a les del jove empresonat. L’únic detingut fins ara, encara que podria no ser l’últim.
Per ordre judicial, s’han bloquejat tots els comptes d’aquest emprenedor de l’automoció que fa prop de vint anys que resident al país -en té 32- però es mou encara ara molt a cavall d’Andorra i França. Per això, un dels motius que justifiquen el seu empresonament, segons les fonts judicials consultades, és el risc de fugida. L’altre, la possibilitat que entorpeixi la investigació. I, a més, és clar, el perjudici que hauria ocasionat suposadament la seva activitat i que la Batllia quantifica en tres milions d’euros fins al 2023 només pel que fa a l’impost ecològic, l’impost sobre el carboni, que hi ha establert a França. El ‘malus’. Segons les fonts, els comptes ara bloquejats han estat monitoritzats per ordre judicial durant temps per analitzar els moviments que s’hi anaven fent.
Els dos motius que justifiquen l’empresonament més enllà del perjudici general són el risc de fugida i la possibilitat que entorpeixi la investigació
Segons que ha pogut saber l’Altaveu, l’ara processat i empresonat, que hauria seguit l’activitat, renovant-la, que havia iniciat el seu pare fa ja molts anys, manté que ell sols es dedicava a comprar vehicles, que estan a nom de la seva societat, i a cedir-ne el seu ús. Els vehicles, els suposats llogaters, no els podrien vendre i, a més, tindrien limitats els quilòmetres que poden fer cada any. Com que molts dels clients són persones, franceses la immensa majoria, adinerades, canviarien cada cert temps de vehicle i així anirien fent.
Però els investigadors no es creuen aquesta versió. Consideren que és una compravenda que després s’intenta simular com un lloguer a partir de la creació de contractes suposadament falsos. A banda, segons sempre la investigació, es contribuiria a facilitar el blanqueig dels diners dels reals propietaris dels vehicles, que pagarien sempre en efectiu els automòbils a canvi d’estalviar-se impostos a França i, normalment, de ser menys vulnerables a multes de trànsit pel fet de viatjar amb un cotxe matriculat a un país que no facilita dades en aquesta matèria.
De fet, ara podran confirmar -o no- les seves sospites una vegada comissat el mòbil de l’empresonat, diversos ordinadors i una quantitat força ingent de documentació, entre la qual diversos contractes la legalitat dels quals caldrà que les autoritats policials i judicials analitzin. El processat, segons les fonts consultades, no esperava per res del món l’actuació judicial que va suposar, dimecres, la seva detenció i, aquest dijous poc abans de la mitjanit, el seu empresonament provisional.
I això que segons que ha pogut saber l’Altaveu, fa uns mesos un banc espanyol on tenia compte corrent, de sobte i sense oferir explicacions, li va cancel·lar l’operativa. Les fonts consultades consideren que aquesta acció unilateral de l’entitat bancària hauria estat producte d’algun requeriment d’informació de les autoritats judicials espanyoles després de les comissions rogatòries internacionals promogudes des d’Andorra. I el cas d’aquest jove empresari, pilot de karts al seu dia sota l’auspici de l’Automòbil Club (ACA), no seria l’únic.
De fet, tot fa pensar, sense que se’n tingui la certesa absoluta, que la part del sumari que no ha transcendit té a veure amb l’operativa d’altres empreses o societats del sector que estarien fent el mateix i la informació sobre les quals encara no s’hauria acabat de treballar prou bé. En aquest sentit, les fonts consultades han assegurat que els especialistes en delictes econòmics i de blanqueig de capitals de la policia estan processant nombrosa documentació que han anat recopilant a partir de les actuacions judicials que s’han fet.
EL SECTOR DE L’AUTOMÒBIL, PREOCUPAT PER LA REPUTACIÓ
El cas que va esclatar dimecres amb la detenció d’aquest emprenedor del negoci automobilístic és seguit molt de prop per l’Associació d’Importadors de Vehicles (AIVA). Hi ha preocupació però és relativa. El president de l’entitat, Pere Betriu, deixa clar que l’organització no té contacte amb cap empresari que dugui a terme les pràctiques descrites com les que suposadament duria a terme l’empresonat. Amb tot, “ens preocupa l’efecte reputacional, això sí que pot perjudicar. Pot perjudicar que ens posin a tots al mateix sac quan els concessionaris intentem fer les coses bé”. Betriu explica que des de fa uns mesos es va alertar de la situació al departament de Transports, que “ens han anat mantenint al cas” d’aspectes com el volum de vendes de vehicles, però mai se’ls havia parlat de cap investigació perquè segurament tampoc sabien que existia. “Tampoc sabien com atacar-ho.” De fet, l’actuació fonamental l’hauria fet la UIFAnd contactant amb la fiscalia i del ministeri públic cap a la Batllia. Betriu recorda que, a priori, els vehicles de la polèmica no solen fer ni tan sols estada en territori andorrà, malgrat que pel fet d’haver estat matriculats a Andorra haurien d’acabar venint un cop l’any ha passat l’ITV.
Comentaris (10)