Fractura total entre l’advocacia del país i el poder judicial

Els responsables del Consell Superior estan fent una pressió “execrable” als mandataris del Col·legi d’Advocats per haver atorgat l’empara a una lletrada acusada de deslleialtat professional

Els membres del Consell Superior de la Justícia.

A la junta rectora del Col·legi d’Advocats hi ha malestar i més hi tot amb el Consell Superior de la Justícia (CSJ). De fet, una part important de l’advocacia del país considera “execrable” el comportament que està mantenint l’equip liderat per Enric Casadevall amb l’advocacia. El rerefons de tot plegat és la decisió, que ve de mesos enrere, del col·legi d’atorgar l’empara a la lletrada acusada de deslleialtat professional.

La fractura entre advocacia i cúpula judicial és total. Però és que diverses fonts han considerat que la pressió que està exercint el CSJ és fora de qualsevol lògica i “intolerable”. Fins al punt que pot desembocar en alguna altra decisió. En qualsevol cas, el poder judicial no accepta res que li vagi en contra o el pugui qüestionar. I en el cas de la lletrada en qüestió, pendent de la sentència de segona instància, hi ha la sospita que tot plegat va ser una maniobra teixida pel CSJ i la fiscalia per evitar que l’advocada pogués accedir a la carrera jurisdiccional com li hauria pertocat en tan què batlle substituta.

Els tribunals no han acceptat mai que es prengui declaració als membres del CSJ com la jurista processada, que al seu dia optava a la plaça de batlle, ha demanat des del primer moment

Una causa judicial penal instrumentalitzada pel ministeri públic a partir de les suposades queixes d’un antic client de l’advocada va apartar aquesta de la possibilitat d’accedir a l’administració de Justícia. I sempre que s’ha demanat que es prengui declaració als membres del Consell Superior perquè just abans que s’iniciés el procés contra la lletrada s’haurien reunit amb el denunciat de la presumpta mala praxi, s’ha respost amb una negativa.

El Col·legi d’Advocats no s’hauria posat mai a valorar el fons dels fets denunciats. Però sí que va atorgar l’empara -i això ni tan sols estalvia la possibilitat que s’acabi poden obrir un expedient disciplinari en funció del resultat de la causa penal- a la lletrada en considerar que se li estava vulnerant el dret a la defensa atès que no s’haurien practicat, almenys en fase d’instrucció, totes les proves pertinents, com ara la presa de declaració als membres de la cúpula judicial.

I això s’ha posat malament, molt malament, al Consell Superior, que massa sovint es creu intocable i que està pressionant de mala manera els responsables del Col·legi d’Advocats perquè facin marxa enrere en la decisió presa al seu dia. Representants de la junta col·legial han acompanyat la lletrada processada tant en la vista davant del Tribunal de Corts com la que hi va haver posteriorment a la sala penal del Tribunal Superior.