L’empresa en qüestió, dedicada a proveir tot allò necessari per a la instal·lació de residències per a la tercera edat, així com edat, així com equips per tenir cura a la llar, hospitals i consultoris, va portar el cas a la Justícia. Primer a un jutjat de primera instància de Mataró i més recentment davant l’Audiència provincial de Barcelona. Les dues jurisdiccions han donat la raó a Vodafone, que al·lega que ha fet les coses correctament, que ha advertit que en cas de no abonar les factures s’instaria la inclusió de la deutora en un registre de morosos i que, finalment, així ho va fer.
Segons una recent sentència de l’Audiència de Barcelona, “el deute pel qual Vodafone va instar la inscripció de Consumed Logistic SL als fitxers Asnex I Badexcug derivava del contracte de prestació de serveis de telefonia subscrit entre les parts a data 31-1-2014 i, en concret, de l’impagament de dues factures (més una rectificativa) que incloïa un càrrec de 499 euros per consum de dades efectuades amb la línia mòbil a Andorra”. L’empresa està en desacord amb els càrrecs facturats per la companyia de telefonia. I en combatre la inclusió al fitxer de morosos, també va sol·licitar 10.000 euros d’indemnització per danys morals.
Els tribunals diuen que seria desproporcionat que s’hagués inclòs en el fitxer l’empresa en qüestió si aquesta estigués qüestionant els càrrecs emesos per Vodafone, però no és el cas
Al·legava l’empresa que no vol pagar les factures de telèfon, que incloure el seu nom en una base de dades de morosos és totalment desproporcionat. Més, al·lega la recurrent, quan és una companyia solvent. Però els tribunals li han deixat clar que el fet de ser solvent o no no té res a veure amb la qüestió que es debat. Que el fons de tot plegat, és que no s’han pagat les factures. I no s’han pagat perquè a Consumed Logistic no li dona la gana. Perquè no vol, vaja.
Mantenen els tribunals que el contracte signat al seu dia és clar, i que l’empresa havia de ser conscient que hi havia una itinerància a satisfer en el cas de connectar-se a Andorra. També s’evidencia, contra el parer de l’empresa recurrent, que Vodafone sí que va alertar que en cas d’impagament es podia procedir a incloure la identitat del morós en una pàgina web específica. Els tribunals diuen que seria desproporcionat que s’hagués inclòs en el fitxer l’empresa en qüestió si aquesta estigués qüestionant els càrrecs emesos per Vodafone.
És a dir, si Consumed Logistic hagués iniciat accions legals, les que fos, de qualsevol tipus, per demostrar que les factures de Vodafone eren incorrectes per abusives o pel motiu que fos. Però que això no és així. Que no hi ha cap fet que evidenciï aquesta circumstància. I que l’impagament de les factures és tan sols per una voluntat de no pagar per un desacord subjectiu. Amb tot, doncs, l’Audiència de Barcelona confirma la decisió del primer tribunal de Mataró que va conèixer la qüestió i avala la decisió de Vodafone.
“Resultant provat que el demandant era un deutor morós, ja que no va pagar les factures emeses per la demandada, al contracte de telefonia s'especificaven les condicions de ‘roaming’ i se li advertia de la possibilitat d'incloure les dades en un fitxer de morosos en cas d'impagament i, finalment, va ser requerit de pagament amb caràcter previ a la comunicació de les seves dades al registre de morosos, ha de concloure's que la inclusió de les seves dades en els fitxers o registres de morosos no és indeguda i no constitueix una intromissió il·legítima en el dret a l’honor”, diu la resolució de la jurisdicció provincial. La decisió es pot recórrer en seu de cassació davant el mateix estament judicial.
Comentaris (1)