Tot el procediment arrenca del novembre del 2017. Arran de la intervenció de la policia per una forta discussió al carrer entre un grup de joves, al cotxe d’un d’ells es va acabar localitzant una pedra de vint grams de cocaïna. Per al cos d’ordre hi havia poc dubte que era un material destinat al tràfic i se’l va detenir, juntament amb altres companys. Al propietari del vehicle, però, se’l va considerar el principal responsable i va ser ingressat a presó. Allà hi va romandre 297 dies, fins que se li va concedir llibertat provisional a l’espera del judici.
Una vista, però, que va trigar, i molt, a arribar. No va ser fins al passat mes de març, un fet que la defensa del jove va denunciar davant el Tribunal de Corts. Malgrat això, la fiscalia demanava una pena de cinc anys de reclusió. En la sentència, se’l va considerar culpable, però tot just se li van imposar 2 anys i mig, el que suposava, igualment, tornar a la Comella.
Per això, la seva advocada va decidir presentar un recurs al Superior. Reclamava l’absolució perquè argumentava que no s’havia demostrat que la pedra de cocaïna fos del client. I si això no s’estimava, que es tingués en compte el temps transcorregut i, sobretot, que el jove havia refet la seva vida. Entenia que s’havia de valorar l’esforç de reinserció social.
Els magistrats del Superior van refermar la culpabilitat, però a la vegada van acceptar que el noi ha aconseguir redreçar el rumb de la seva vida. Especialment, s’ha valorat el fet que ha superat l’addicció a la droga i que treballa de forma continuada. Per això, es va rebaixar la pena fins a 18 mesos, dels quals ferms només el temps ja complert. Per tant, no hauria de tornar a la presó.
La fiscalia, que ja davant el Superior es va oposar a les pretensions de la defensa. Argumentava que la pena era “prou mesurada atenent totes les circumstàncies” i “la gravetat dels fets enjudiciats”. I, així doncs, exigia el manteniment dels 2 anys i mig, tots ells ferms.
Vista la decisió del Superior, el ministeri públic ha optat per esgotar les vies existents per aconseguir una pena més dura contra qui considera un traficant que ha de ser castigat. En aquest cas, això suposa anar al TC, fet poc habitual. Ha presentat un recurs d’empara davant el Constitucional on argumenta que s’ha vulnerat “el dret a la jurisdicció en els seus vessants dels drets a la defensa i a obtenir una decisió fonamentada en dret (aquesta última derivada de la infracció del principi d’igualtat”.
L’organisme ha acceptat analitzar el recurs. Per tant, ha demanat a les diferents parts -entre ells, lògicament, la defensa del processat i els altres implicats a la causa, que no van recórrer la sentència inicial, el Tribunal de Corts i el Superior- si volen presentar al·legacions.
Comentaris