D’aquesta forma es tanca un afer que va esclatar la tardor del 2019, arran de l’avaluació que dels progressos d’Andorra va fer la Comissió de Nacions Unides per l’eliminació de la violència vers les dones (CEDAW). A banda de representants governamentals, l’activista va comparèixer i va fer dures acusacions. A partir d’aquí, l’executiu va entendre que eren prou greus per portar-les davant la fiscalia. I el ministeri públic va iniciar una investigació i va decidir que hi havia elements delictius.
Finalment, es va processar Mendoza Cortés pel delicte menor contra el prestigi de les institucions. El judici es va celebrar, finalment, a inicis de desembre. Al llarg de tots aquests anys, la decisió de portar l’activista davant la Justícia ha aixecat un gran corrent de crítica, incloent-hi ONGs com Amnistia Internacional i institucions com el Consell d’Europa, que alertaven del que suposava aquesta acció i d’una possible vulneració de drets fonamentals com ara el de la llibertat d’expressió.
La sentència es va conèixer el gener. Tal com va passar durant el judici, la líder d’Stop Violències va tenir el suport en la lectura d’un nodrit grup d’activistes tant d’Andorra com de l’estranger. I la resolució va ser absolutòria. No es considerava culpable de cap delicte.
En la resolució, s’admetia que algunes de les declaracions de Mendoza Cortés a l’ONU eren “exagerades” o “mancades de rigor”, però s’entenia que l’objectiu no era pas desprestigiar les institucions. A banda, es posava en relleu que els límits a la crítica a un govern han de ser més amplis que en el cas de les persones individuals. I, també, que els activistes socials havien de gaudir de “garanties reforçades” sobre la seva llibertat d’expressió.
Com marca la normativa, la fiscalia tenia l’opció de presentar un recurs davant el Superior. El termini per fer-ho finalitzava aquest dimecres. I s’ha esgotat sense que el ministeri públic l’hagi aprofitat. És a dir, no portarà el cas a segona instància.
D’aquesta forma, la sentència del Tribunal de Corts -com s’ha dit, absolutòria- esdevé ferma. Final, doncs, a un procés judicial i a tot el rebombori generat que, en el fons, segurament ha acabat fent més mal a la imatge d’Andorra que les paraules, més o menys encertades, de l’activista davant Nacions Unides.
Comentaris (9)