La fiscalia s’inclina per mantenir l’acusació contra Carine Montaner

Fonts del ministeri públic argumenten que qui va decidir el processament va ser el Tribunal de Corts amb una votació unànime i que hi ha prou elements per sustentar que es va cometre un delicte de revelació de secrets, malgrat la retirada de la querella per part de Ferran Costa

La consellera general Carine Montaner. CONSELL GENERAL

Ara per ara, tot fa pensar que la fiscalia no retirarà l’acusació contra Carine Montaner arran de la revelació del salari que cobrava el llavors conseller general Ferran Costa. Dins del ministeri públic, s’entén que res canvia malgrat que qui fou president del grup liberal hagi acabat retirant la querella presentada en el seu moment. Es considera que s’ha actuat correctament i que efectivament, hi ha motius per dur la líder d’Andorra Endavant a judici.

Sempre amb la prudència que requereix un cas com el de Montaner, que val molt més enllà dels aspectes purament jurídics i legals, però, ara per ara, la fiscalia s’inclina per mantenir l’acusació presentada ara fa unes setmanes. Així ho han indicat fonts consultades a Altaveu. Aquestes posen en relleu que, jurídicament parlant, l’actuació feta fins ara és correcta. I, per tant, també ho és la petició d’obertura de judici oral.

La fiscalia demana inhabilitar 2 anys Carine Montaner per haver fet públic el salari de Ferran Costa

Cal recordar que tot l’afer arrenca arran de la querella presentada per Costa, arran que el seu salari acabés fent-se públic. L’actual ambaixador entenia que l’actuació de Montaner, que va tenir accés a la informació per culpa d’una errada de la CASS, va acabar propiciant un corrent d’opinió pública que el va forçar a renunciar a bona part de la remuneració inicialment fixada des del grup, especialment la part extra que percebia com a president. Per això, considerava que l’encara consellera general havia comès un delicte de revelació de secrets.

Ara fa unes setmanes, les parts de l’acusació -tant pública com particular- van presentar les conclusions que es derivava de la instrucció de l’afer. I van demanar obertura de judici oral, que haurà de ser al Tribunal Superior per la condició d’aforada de Montaner. En la petició de pena, reclamaven dos anys de presó condicional i, el que és més rellevant, dos d’inhabilitació per a la parlamentària laurediana. La representació de Costa, a més, exigia una indemnització elevada, uns 84.000 euros, per la part de salari que hauria deixat de percebre en haver renunciat arran del corrent d’opinió generat arran que es conegués la seva remuneració.

Aquesta darrera petició, però, quedaria sense efecte un cop retirada, per part de Costa, la querella. Ara bé, això no evita que el periple judicial del cas pugui continuar endavant, ja que, fiscalia també acusa. I, internament, la idea que es té -una altra cosa és que en la decisió final es pugui influir externament- és que cal seguir endavant. Que el judici contra Montaner s’ha de fer.

Les fonts consultades apunten, per un costat, un detall clau. El processament de la consellera general va ser decidit, com correspon en l’ordenament jurídic andorrà, pel Tribunal de Corts. I es va fer amb una decisió unànime.

Ferran Costa retira la querella contra Carine Montaner

Per l’altre costat, també hi ha una convicció interna dins del ministeri públic que, efectivament, es pot acusar Montaner d’un delicte de revelació de secrets. Que, com a mínim, hi ha prou elements per sustentar aquesta afirmació en un judici. I es remarca que no és tant per la informació que es va fer pública -el salari de Costa- sinó per com s’hauria tingut accés a ella.

En tot cas, per ara, la mateixa Montaner ha indicat a Altaveu que segueix preparant amb el seu advocat la defensa del cas i les al·legacions que ha de presentar. També apunta que encara no té coneixement oficial -per part de Batllia- de la retirada anunciada de la querella de Costa.