La fiscalia espanyola s’oposa a què Andorra investigui Rajoy i la ‘policia patriòtica’

L’acusació pública demana ara que es rebutgi la comissió rogatòria que ja es va tramitar al seu dia considerant que la querella que la va originar té finalitats polítiques però admeten que el gran problema és que no s’ha annexat a la comissió rogatòria

Comentaris

Mariano Rajoy està usant totes les maniobres legals que pot per evitar la investigació d'Andorra.
Mariano Rajoy està usant totes les maniobres legals que pot per evitar la investigació d'Andorra. ARXIU

És la cançó de l’enfadós. Mariano Rajoy i el gros del seu govern i la denominada ‘policia patriòtica’ van fer les mil i una per mirar d’aturar el moviment independentista català. Motius polítics. Ara que es vol aclarir què va passar en tot allò, i ara que a Andorra hi ha una causa oberta a Rajoy, Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz, entre altres, més diversos comandaments policials espanyols, ara la fiscalia considera que la Justícia andorrana no ha de poder investigar tots aquests encausats. I tot perquè no hi hauria annexada la querella a la comissió rogatòria.

Al·lega el ministeri públic que la querella que ha motivat la causa judicial té “una clara finalitat política” i, en canvi, no hi ha indicis contra, com a mínim, els exdirigents polítics. En efecte, la fiscalia provincial de Madrid acaba de presentar un informe davant el jutjat d’instrucció que va acceptar la petició de col·laboració judicial sol·licitada des d’Andorra a través d’una comissió rogatòria internacional.

Molts mesos després que es donés curs a aquella petició i que ja els fos traslladada als encausats la documentació que sostenia l’acusació que se’ls formula, ara l’acusació pública demana fer marxa enrere i que es deixi sense efecte la cooperació judicial i, per tant, que no es permet a Andorra investigar. La clau de volta de tot plegat, per això, i que s’amaga rere una argumentació grandiloqüent de la fiscalia, és que s’al·lega que a la comissió rogatòria no s’hi ha annexat la querella.

“Els termes genèrics i mínims en què està redactada la comissió rogatòria són absolutament insuficients per acceptar la cooperació de les autoritats judicials espanyoles en la imputació de fets tan greus com els delictes que s’enumeren, sense aportar ni un sol element indiciari o fet concret”, manté l’escrit de la fiscalia de Madrid

Així ho ha avançat aquest dijous el rotatiu espanyol ‘ABC’, que assegura haver tingut accés a l’escrit de la fiscalia de Madrid, com també ha pogut fer amb posterioritat l’Altaveu, que deixa clar que hi ha una “carència d’elements probatoris suficients per col·laborar judicialment en la imputació de ciutadans espanyoles a partir de querelles” que, lamenta, “han estat presentades per associacions que si bé són andorranes, és de domini públic i notori que guarden una estreta relació amb associacions catalanes”.

Però què s’amaga rere aquesta carència d’arguments? La fiscalia no pot fer res més que admetre la realitat. “En el cas present, es desconeix el contingut de les querelles i, per tant, amb exactitud quins són els fets investigats. No s’ha transmès una resolució judicial d’admissió a tràmit que hauria d’haver analitzat el contingut de les mateixes, la seva versemblança, indicis, la concurrència de possibles causes d’immunitat de jurisdicció, de prescripció dels delictes, una anàlisi dels delictes que s’entenguin comesos i imputació concreta de fets de cada querellat”.

Insisteix a més que “els termes genèrics i mínims en què està redactada la comissió rogatòria són absolutament insuficients per acceptar la cooperació de les autoritats judicials espanyoles en la imputació de fets tan greus com els delictes que s’enumeren, sense aportar ni un sol element indiciari o fet concret”. Explica que només hi algunes referències als policies i sense concretar massa res. I insinua que els excàrrecs polítics són residents a Espanya amb activitat a Espanya i que no haurien fet res a Andorra suscptible de ser investigat.

La fiscalia, doncs, pretén que tot faci marxa enrere i es deixi sense efecte la causa andorrana. Com a mínim allò que té a veure amb els càrrecs polítics. Perquè, justament, com que tenien responsabilitats públiques, Rajoy i companyia defensen la seva immunitat. Caldrà veure ara quina resposta dona el jutjat a l’informe tramès pel ministeri públic.

Comentaris (8)

Trending