La fiscalia demana inhabilitacions d’entre sis i deu anys per l’accident al túnel de les Dos Valires

La qualificació provisional es dirigeix a vuit tècnics de l’empresa multinacional que va muntar l’estructura que es va enfonsar, tres responsables de la UTE que tenia adjudicada la construcció i els dos encarregats de la direcció facultativa 

Operaris entre altres d'RMD observant l'estructura enfonsada aquell fatídic 7 de novembre del 2009.
Operaris entre altres d'RMD observant l'estructura enfonsada aquell fatídic 7 de novembre del 2009. ARXIU

La fiscalia demana inhabilitacions d’entre sis i deu anys per a tretze tècnics que, d’una manera o altra, van participar en les obres de construcció del pont del túnel de les Dos Valires, que aquest dijous farà quinze anys que es va esfondrar. Cinc obrers van morir en aquell dramàtic sinistre i sis més van resultar ferits de molta consideració. Les penes de presó, sempre condicional, van de tres a cinc anys.

La qualificació provisional del ministeri públic atribueix responsabilitats a vuit tècnics de l’empresa que tenia subcontractat el muntatge de l’estructura i dels treballs d’encofrat (RMD), tres responsables de la unió temporal d’empreses (UTE) a qui el Govern havia encarregat la construcció del majestuós viaducte, i els dos enginyers que assumien la direcció facultativa de l’obra. La fiscalia considera que el motiu que va fer que tot allò s’enfonsés el matí del 7 de novembre del 2009 va ser perquè l’estructura no estava ben feta. Per tant, les màximes responsabilitats són per a RMD. Però també considera que el responsables de la UTE i de la direcció facultativa haurien d’haver estat més al cas.

La UTE amb un esforç titànic econòmic i de negociació, juntament amb algunes asseguradores, va indemnitzar amb prop d’un milió d’euros els familiars de tots els difunts

Amb tot, però, les responsabilitats són distintes segons la participació de cada processat. Així, per a dos dels integrants d’RMD es demanen cinc anys de presó condicional. Per a quatre més se sol·liciten quatre anys de reclusió condicional i per als altres dos, tres anys. El que a efectes pràctics tindria més impacte serien les inhabilitacions, que faria que aquests professionals no poguessin treballar, almenys no a Andorra. En el cas dels membres d’RMD aquestes inhabilitacions van de sis anys (per a tres d’ells) a deu anys (per a tres més) passant pels vuit que es demanen als altres dos.

Als dos encarregats de la direcció facultativa se’ls demanen quatre anys de presó condicional i vuit anys d’inhabilitació. Quant als processats de la UTE, per a dos la fiscalia sol·licita quatre anys de presó i vuit anys d’inhabilitació i per al tercera la pena condicional d’empresonament que es demana és tres anys i sis d’inhabilitació. La petició de la fiscalia no contempla cap multa i la responsabilitat civil ja es va satisfer al seu dia. En efecte, la UTE amb un esforç titànic econòmic i de negociació, juntament amb algunes asseguradores, va indemnitzar amb prop d’un milió d’euros els familiars de tots els difunts

SENSE DATA CLARA DE JUDICI

Les garanties han estat motiu de debat jurídic encara fins fa poc. Igual com les dilacions hagudes en la causa. De fet, encara ara no està clar quan se celebrarà el judici davant el Tribunal de Corts. Un judici que serà, a priori, molt tècnic i llarg. I que no arribarà abans del proper gener. Però és que encara les defenses dels processats no han emès les seves qualificacions provisionals.

I és que encara fa poques dates alguns dels defensors dels tècnics d’RMD van renunciar a la seva tasca i, almenys en alguns casos, s’hauran de designar advocats nous. Ara aquests juristes hauran de fer una anàlisi ràpida del sumari i plantejar quines són les penes que ‘mereixerien’ els seus clients i en base a quines motivacions. Fonamentalment ha estat la multinacional especialitzada en muntar cimbres la que ha retardat més tot el procés. També en aquesta ocasió.

Comentaris (9)

Trending