L’acusació pública ha emès recentment la qualificació provisional ja en la fase preparatòria del judici i després que ja durant la instrucció del cas la Batllia pràcticament deixés sense efecte els dos delictes més greus que inicialment se li atribuïen, i que eren un de calúmnies contra el Govern i un altra de difamació contra els Coprínceps. De forma conjunta, se li podien imposar fins a quatre anys de presó, tot i que òbviament podien ser condicionals. Hores d’ara, res de tot això està ja sobre la taula encara que sí que es manté el delicte referent al desprestigi de les institucions i pel qual formula petició de pena la fiscalia.
La posició del ministeri públic continua generant contrarietat en l’entorn de Vanessa M. Cortés, que busca l’absolució. L’acusació que es formula, segons la defensa de la presidenta d’Stop Violències, va en contra de les recomanacions del Consell d’Europa i de les sentències que emet el Tribunal Europeu dels Drets Humans en relació amb les condemnes o processos que els estats poden formular contra ciutadans que critiquen les seves actuacions o fins i tot va una mica més enllà. Tot plegat, han recordat les fonts, queda emmarcat en la llibertat d’expressió que garanteix l’article 10 del Conveni Europeu dels Drets Humans.
A més a més, segons la defensa de Cortés, “el delicte, si es pogués dir que ho és, no s’hauria constituït perquè malgrat que la processada fa les referències que fa de manera emfatitzada com correspon a una activista social, allò que esmenta ho pot acreditar”. En conseqüència, tot plegat és del tot “contrari i insostenible a la llum del Conveni europeu dels drets humans” i, per tant, es reclama que s’absolgui la presidenta d’Stop Violències.