El fiscal general ha accelerat una mica en el seu informe de conclusions, que torna a ser de rècord. Ni els judicis més complexes i llargs que s’han celebrat els darrers anys en els països de l’entorn no s’ha vist que les conclusions de la fiscalia durin -fins ara- sis jornades senceres. Aparentment, aquest dimecres Alberca acabarà d’informar respecte els processats que queden, que són els ‘contraparts’. És a dir, aquells bancaris, normalment gestors, que van signar algun intercanvi dinerari dels que feia l’empresari Rafael Pallardó amb altres clients del banc.
Alberca sol·licita 8 anys de presó, 100 milions d’euros de multa i 10 anys d’inhabilitació per poder treballar en establiments financers per a l’exCEO de Banca Privada d’Andorra (BPA) Joan Pau Miquel, a qui considera responsable d’un delicte de blanqueig de diners agreujat dins d’establiment bancari i de manera habitual. De fet, per a Alberca, a BPA “no es feia res sense el coneixement del director general” i menys encara es feia res que “contravingués la seva voluntat, fos bo o no per a l’entitat”.
El màxim responsable del ministeri públic ha començat amb Miquel la individualització de la responsabilitat de cada processat en el marc de la causa general del ‘cas BPA’. I ha iniciat l’exposició amb Joan Pau Miquel, sobre qui ha confirmat la qualificació provisional tot i que com ja va informar al seu dia, Alberca ha retirat l’acusació sobre tots els processats d’actuar en forma de banda organitzada. Perquè no ha pogut establir que hi hagués cap ordre. El fiscal, això, sí, s’ha abonat a fer servir l’única condemna prèvia que té: la referent al ‘cas Meritxell Mateu’, per la qual cosa ha anat deixant caure Alberca, durant la seva exposició, que Miquel és “corruptor”.
Sia com vulgui, Alberca ha afirmat de l’antic CEO de BPA que “no únicament domina estructuralment i funcionalment l’entitat sinó que domina de fet l’operativa de Pallardó”, que és el nucli central, a priori, suposadament, o això s’ha dit, de la causa que ara s’està jutjant. “Coneix de principi a final quines han sigut les dificultats de l’operatòria”, ha exposat el fiscal, que ha assegurat que Miquel “ha participat personalment, té interès personal, potser en contra de la pròpia entitat, sí”. I “en contra del que deia l’oficial de compliment” en algunes ocasions.
Alberca ha fet un retret demoníac de l’exCEO de BPA. De fet, vistes les exposicions prèvies, ja s’intuïa quelcom de similar. I la situació no ha canviat gaire per la resta d’acusats més enllà dels dos o tres respecte dels quals ja ha anunciat que hi haurà una rebaixa de peticions de pena perquè no se’ls pot imputar l’habitualitat. En tot cas, per a l’exdirector general adjunt i director financer, per a la cap de compliment normatiu i per als dos gestors del compte de Pallardó ha afirmat que més o menys es podien reproduir les mateixes acusacions.
Alberca ha afirmat de l’antic CEO de BPA que “no únicament domina estructuralment i funcionalment l’entitat sinó que domina de fet l’operativa de Pallardó”, que és el nucli central, a priori, suposadament, o això s’ha dit, de la causa que ara s’està jutjant. “Coneix de principi a final quines han sigut les dificultats de l’operatòria”
El fiscal no s’ha estalviat retrets. Però a mesura que ha anat enunciant acusats, ha anat retallant explicació. Del director financer n’ha vingut a dir que era el col·laborador necessari de Joan Pau Miquel i el “nucli pensant”, alhora que era “qui decidia que s’elevava” al comitè de prevenció de blanqueig i què no. I com que pel seu passat laboral i la seva formació coneixia la forma d’actuar d’auditories com Deloitte i KPMG, tenia com de guanyat.
Per a Alberca, el director financer “s’havia d’assegurar que hi hagués un control efectiu” i, suposadament, no ho va fer. “Va consentir l’operatòria quan l’hauria pogut discontinuar”. Alhora va “participar en amagar a les autoritats tota aquesta activitat, tota aquesta realitat”. Per al número 2 de l’estructura el ministeri públic sol·licita 8 anys de presó, multa de 70 milions d’euros i inhabilitació per a 10 anys. A tots els processats els acusa de blanqueig en establiment bancari amb habitualitat.
Per a la cap de compliment i els dos gestors dels comptes de Pallardó el fiscal els demana 7 anys, 70 milions d’euros i 10 anys d’inhabilitació. En tots els casos, com els sis càrrecs intermedis que formaven part del comitè de prevenció de blanqueig, el fiscal té clar que tothom estava al cas de tot. Que eren proactius en la generació d’intercanvis. I els sis comandaments que formen part del denominat CPB, a banda que alguns van fer també algun intercanvi, se’ls demana penes elevadíssimes de presó pel ‘simple’ fet d’assistir a alguna reunió i aprovar l’operativa de l’empresari establert a Barcelona.
Que mentien, que eren opacs, tot i més ha deixat anar el fiscal. Per als integrants del comitè de prevenció de blanqueig se’ls demana 6 anys de presó, 70 milions i 10 anys d’inhabilitació excepte un d’ells que en no aplicar-li l’agreujant d’habitualitat la pena de reclusió es redueix a 5 anys. Aquest dimecres el màxim responsable del ministeri pública continuarà, ara, amb els gestors que feien de contrapart.
Comentaris (15)