El fundador d’Assegurances Generals, Amadeu Calvó, i el seu fill i president de la companyia en el moment de la intervenció de l’asseguradora, Jaume Calvó, han comparegut aquest dijous al migdia al costat d’un dels seus assessors legals, Enrique de la Mata, després de “dos anys de patiment emocional, econòmic i patrimonial” i en què se’ls ha “atropellat” la “dignitat personal i professional”, ha dit l’ex-president de la companyia, mentre que el seu pare, més emotiu, ha assegurat que “ens han destruït el nostre honor i el nostre honor, i els nostres clients i treballadors”.
La querella criminal contra l’administrador l’acusa dels delictes de falsedat documental, administració deslleial i estafa processal, i s’estén a un taxador immobiliari
Els dos antics responsables d’Assegurances General -mantenen la propietat però se'ls va apartar de l'administració- han defensat, d’entrada, la solvència que tenia la companyia quan va ser intervinguda el 16 d’agost del 2019 i han garantit que aquesta hi seria avui si no se l’hagués desposseït de la cartera de clients i el fons de comerç com creuen que es va fer de manera irregular al seu dia. Amadeu i Jaume Calvó han explicat que en dos informes diferents, la consultora internacional Grant Thornton, ha acreditat l’esmentada solvència.
Certament, els propietaris d’Assegurances Generals han reconegut que hi havia una concentració excessiva d’actius immobiliaris com a garantia de la companyia, però han recordat que la llei els donava marge fins a l’1 de gener del 2023 per adaptar-se i transformar aquell patrimoni immoble en líquid, una operació que estaven començant a fer com ja haurien comunicat, han explicat, als ministres de Finances, Eric Jover, i de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en reunions prèvies a la intervenció. La família Calvó ha recordat que hi havia un principi d’acord amb un fons de Qatar per poder fer l’adaptació, “encara que en aquell moment no era necessari”.
Per als fundadors de la companyia, aquesta “no estava en situació de cessació de pagaments ni molts menys de fallida” i l’únic retret que se’ls havia fet era una alta concentració d’actius immobiliaris com a garanties
Els ex-administraors de l’asseguradora, visiblement colpits, han explicat que els béns patrimonials estaven valorats en poc més de 50 milions d’euros malgrat que les taxacions que s’han fet en el marc de l’administració judicial de la fallida ho han reduït en 20 milions o més. D’un saldo positiu a favor de la companyia d’uns 20 milions d’euros, el treball de l’administrador inicialment nomenat per l’Autoritat Financera (AFA) i després confirmat per la Batllia hauria fet passar l’asseguradora a tenir un forat de més de 20 milions.
Jaume Calvó, que ha mostrat la seva perplexitat amb el fet que en qüestió de pocs mesos es decretés la fallida de l’empresa -en concret el 26 de novembre del 2019-, ha deixat clar que en el moment de la intervenció Assegurances Generals “no estava en situació de cessació de pagaments ni molts menys de fallida” i ha explicat la situació processal amb què es troben, després que se’ls acusés de desviar uns 26 milions d’euros, de falsejar comptes o de falsificació documental.
Abans, havia recordat juntament amb el seu pare que havien tingut uns 25.000 clients durant la història de la companyia i que cada any assumien entre 4 i 5 milions d’euros en sinistres. “Si alguna cosa m’ha caracteritzat ha estat la meva seriositat i el meu esforç” per aixecar una companyia que va néixer el 1984, com ha recordat Amadeu Calvó, que ha garantit que amb la mateixa empenta que va construir l’asseguradora ara “lluitaré per recuperar-la”.
EL PAPER DE L’ADMINISTRADOR
Després de recordar una mica la cronologia dels fets -amb una intervenció que va arribar durant un pont d’agost- i explicar que la via penal contra la família està aturada alhora que s’ha recorregut l’extensió de la fallida de l’empresa a les persones físiques i s’ha demanat un canvi de composició de la sala del Tribunal Superior per tal de poder recórrer contra la sentència que avala la fallida de l’asseguradora, Jaume Calvó s’ha centrat en la figura de l’administrador. Especial, primer, i designat per l’AFA, judicial, després, i beneït per la Batllia.
Torrellas havia treballat per a l’asseguradora durant uns quants anys. Els ‘intervinguts’ hi confiaven a l’inici. Però després “el tracte cap a nosaltres va acabar sent marginal i fins i tot va manifestar que érem uns delinqüents”
Calvó ha explicat quina relació l’unia a Jordi Torrellas, que va arribar a treballar diversos anys per Assegurances Generals, primer en una consultoria tècnica, tenint accés a totes les dades sensibles de la companyia, i després fent tasques comercials. Torrellas, que encara avui és titular d’una corredoria-consultoria d’assegurances, va anar a Assegurances Generals després de sortir per la porta del darrere de BPA Assegurances, “per haver cobrat comissions” suposadament il·legals, ha afirmat l’empresari.
Jaume Calvó ha explicat que com que semblava que la mesura d’intervenció havia de ser temporal van col·laborar amb Torrellas. Creien que el seu coneixement de la ‘casa’ podia ser positiu, tot i que en algun moment van dubtar que no hi pogués haver un conflicte d’interessos que van esmentar en algun escrit jurídic presentat en la via mercantil. Mai la Batllia s’ha referit a aquesta presumpta incompatibilitat, que ara sí que es qüestiona de manera oberta en el marc de la querella criminal que s’interposarà. El desposseït president d’Assegurances Generals ha explicat que la confiança inicial amb Torrellas es va diluir aviat.
“El tracte cap a nosaltres va acabar sent marginal i fins i tot va manifestar que érem uns delinqüents. Llavors ja vam veure que les coses anaven pel mal camí” i que Torrellas faria bona una frase que els Calvó li han atribuït, que arribava a Assegurances Generals “per liquidar-la”. Els antics administradrs de l’asseguradora poden arribar a entendre que la Batllia tingui, a priori, “una presumpció de prova de veracitat” en relació amb allò que fa o que aporta l’administrador. Però ha arribat un moment que volen combatre “les falsedats” que segons els Calvó hauria protagonitzat Torrellas i sobre les quals s’hauria bastit la fallida de la companyia.
Els encara propietaris de l’asseguradora han afirmat que l’administrador judicial ha donat per bons esborranys d’informes subjectes a canvis i documentació que comencen alterada. Alhora, creuen que hauria pressionat el taxador nomenat per la Batllia perquè valorés a la baixa el patrimoni immobiliari que operava de garantia de la companyia i depreciar-lo gairebé a la meitat. “Tenim la sensació, que no la certesa, que el taxador va ser coaccionat. En tot cas”, ha matisat amb prudència Jaume Calvó, “hi ha un error flagrant” perquè en la valoració es va oblidar d’incloure 30.000 metres de terreny i els informes sol·licitats es van elaborar “en tan sols set dies.
En tot cas, el taxador també s’ha inclòs en la querella que es formalitzarà aquest divendres, i a partir de la qual es demana que s’aparti del cas Jordi Torrellas i, alhora, se sol·licita que una vegada sigui admesa l’acció penal operi el que jurídicament es denomina prejudicialitat penal i, conseqüentment, s’aturin tots els altres processos en curs. Preguntats fins on pensen arribar (la querella estén responsabilitats civils, per exemple, també a l’autoritat judicial), Calvó ha estat clar: “El greuge és tan greu que esgotarem totes les vies. Arribarem fins on faci falta.”
Comentaris (6)