Un experimentat cirurgià triat a dit liderarà la recomposició de l’àrea de medicina legal i forense

Fernando Fuertes, que ha exercit entre altres localitats a Lleida i la Pobla de Segur, ha estat contractat per la via directa justificant raons d’extrema urgència i necessitat i de manera interina ja ha estat designat cap d’un departament que properament hauria de tenir noves incorporacions

Fernando Fuertes Guiró.
Fernando Fuertes Guiró. ARXIU

Fernando Fuertes Guiró no té cap culpa de la deixadesa que l’administració ha mostrat durant temps per l’àrea de medicina legal i forense. Però el Govern ha hagut de recórrer a aquest experimentat cirurgià, sense aparentment una especialització concreta en la matèria que haurà de tractar, per mirar de recompondre un departament que queia a trossos. De fet, els tres integrants fins ara de l’àrea ja han plegat o estan a punt de plegar farts de la situació en què han viscut durant anys.

El consell de ministres ha aprovat aquest dimecres la contractació per la via directa de Fernando Fuertes, en la recta final de la seva carrera professional, de manera interina i l’ha designat també a dit cap de l’àrea, un càrrec que formalment ni tan sols existia actualment. No s’havia acabat de fer mai el procés de selecció corresponent. Ara, atenent a una interpretació legal i considerant que hi ha una necessitat i una urgència imperiosa per ocupar la plaça, s’ha recorregut a la via ‘digital’. Tanta urgència hi ha que Fuertes haurà d’iniciar la seva tasca professional a Andorra en dissabte. S’incorpora aquest 1 de març mateix. 

Els metges forenses s'encarreguen, entre altres coses, a valorar lesions.

Relacionat

Interior continua sense aclarir com resoldrà la ‘fuga de forenses’

I és que el responsable fins ara del servei, sense ser formalment cap de res, ja ha plegat. I la seva companya més experimentada ho farà també aviat. Tots dos s’incorporen al departament de control sanitari de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). Un a mitjan març i l’altre a principi d’abril. La marxa d’aquests dos professionals -la tercera integrant de l’equip, amb molt menys bagatge al país, també hauria renunciat a la plaça- ha culminat el desmantellament del departament, que ha viscut aquests darrers anys, la darrera dècada, una situació dramàtica. 

Fins i tot quan s’havia aconseguit que una excel·lent professional de nacionalitat andorrana s’incorporés al servei, aquesta va decidir plegar veles veient el pa que s’hi donava i acceptant altres oportunitats professionals fora del país. I mai s’ha pogut acabar de disposar d’un departament ben estructurat. En part, segons que ha explicat la ministra Conxita Marsol en funcions de portaveu accidental del Govern aquest dimecres, el repte que té Fuertes és organitzar el servei. De fet, Marsol ha indicat que hi ha altres contractacions en camí per reforçar l’equip.

Els forenses fan una variada activitat.

Relacionat

El departament de medicina legal i forense quedarà desmantellat: la CASS fitxa dos dels integrants

“S’han fet molts esforços i s’hi ha treballat amb molta dedicació”, ha exposat Marsol, que ha deixat clar que “l’actual ministra de Justícia i Interior tenia interès en poder nomenar i organitzar aquest servei”. De fet, ha recordat la portaveu governamental, “era obligació del ministeri cobrir amb qualitat però també amb rapidesa” l’àrea de medicina legal i forense perquè “no podem deixar desatès aquest servei” que ha recordat que és de total necessitat. “És una plaça imprescindible”, ha indicat.

Marsol ha explicat que Fuertes “és una persona amb experiència” que es contracta per la via directa en base a una interpretació de la llei que indica que “en cas d’interès general” no cal fer cap procés de selecció. I vista la mancança absoluta de professionals que poguessin tirar endavant el departament, s’hauria recorregut a aquest metge que es va formar inicialment a la Universitat de Navarra i que, posteriorment, ha anat fent altres estudis complementaris. També és docent a la Universitat Internacional de Catalunya. 

Andorra, a priori, es queda sense forenses a mig març.

Relacionat

El ‘fiasco’ dels forenses evidencia que cal que Interior tingui la seva pròpia estructura sanitària

El nou cap de l’àrea de medicina legal i forense com a interí estarà integrat en el nivell XV de la graella salarial de l’administració general. Això vol dir que el seu sou pot anar -en xifres del 2022, cal actualitzar-los amb els darrers IPC- des de 54.315,46 euros que és el sou base de dit nivell fins als 81.473,59 euros que és la banda màxima en funció del pla de carrera. Com que es tracta al final d’un contracte establert entre les dues parts, es pot suposar que la remuneració es troba dins d’aquesta forquilla, sense gaire més precisions ara per ara. 

Fernando Fuertes, que ha exercit la cirurgia general en localitats com ara Lleida i la Pobla de Segur, està especialitzat, sobretot, en cirurgia de l’aparell digestiu i té formació diversa en medicina d’urgència i emergència. També té formació en radiodiagnòstic i en tècniques quirúrgiques endoscòpiques. Alhora també té un màster universitari en gestió de la qualitat en els serveis de salut. 

Etiquetes

Comentaris (21)

Trending