L’Estat haurà d’abonar 43.500 euros més per mal funcionament de l’administració de Justícia

El plenari del Tribunal Superior ha establert la indemnització per a tres casos diferent, un per un error reconegut pel Constitucional i dos per dilacions indegudes

Una imatge de la façana principal de la Seu de la Justícia aquest dijous.
Una imatge de la façana principal de la Seu de la Justícia aquest dijous. Toni Solanelles

Tres casos on l’administració de Justícia no ha funcionat degudament i 43.500 euros més que l’Estat haurà d’abonar als afectats dels anormals funcionaments judicials. Dos casos es refereixen a les reiterades dilacions indegudes i el tercer afer té a veure amb el cas dels joves que per una interpretació normativa que el Tribunal Constitucional considera infundada es van passar cent dies a la presó que no els haurien d’haver complert almenys en el moment processal que els va tocar estar-se a la Comella.

Els dos casos de relacions indegudes els va veure el plenari del Tribunal Superior recentment. Es tractava d’afers relacionats amb BPA i les múltiples derivades, les causes col·laterals que cuegen pels tribunals ordinaris. En els dos casos, pels danys morals el Superior ha acabat abonant quelcom més del que el Govern estava disposat a pagar. Però no s’ha arribat a concedir el que pretenien els afectats, que en el cas quantitativament més rellevant no seran indemnitzats pels perjudicis econòmics que consideren haver sofert per un bloqueig d’uns diners que no han pogut disposar i pels quals reclamaven l’equivalent a l’increment del cost de la vida.

La vista es va celebrar a la Sala Magna.

Relacionat

Cent dies de més empresonats sense cap tipus de compensació

En aquest cas, el plenari del Superior ha atorgat 2.400 euros a cadascun dels dos afectats pels danys morals causats pel retard en adoptar les decisions. El mal funcionament judicial en aquest sentit ja l’havia reconegut el Constitucional, com ja el va reconèixer també en el cas d’una ex-empleada de BPA que té demandat l’AREB per acomiadament improcedent i que els tribunals, al·legant que hi ha una causa penal oberta per suposada revelació de secrets, ho té tot parat. En aquest cas, el plenari del TS ha atorgat 3.500 euros. Lluny dels 6.000 que demanava l’afectada però superior als 1.500 que pretenia abonar Govern.

Les vistes s'han fet a la sala magna.

Relacionat

El ‘mareig persecutori’ a l’entorn de BPA acaba amb reclamacions contra l’Estat

Finalment, l’Estat haurà d’abonar en conjunt 35.200 euros a tres dels quatre joves que enxampats durant el confinament de la pandèmia amb un volum important de marihuana acabarien passant al centre penitenciari més temps del que haurien hagut d’estar ja que la batlle instructora no va prorrogar degudament l’empresonament provisional. Inicialment, el plenari del Superior va resoldre que com que el cas encara no està resolt definitivament, no es podia abonar ni un euro.

Però el Constitucional, que ja havia reconegut el mal funcionament judicial, va ordenar al TS que fos el favor de compensar els afectats perquè era clar que en aquell moment se’ls havia causat un perjudici. I els 35.200 euros, que tampoc no són el que reclamaven els implicats però sí més del que pretenia el Govern, inclouen diversos conceptes, en aquest cas no només el dany moral sinó el fet de no haver pogut treballar i, per tant, rebre la remuneració corresponent.

Comentaris (4)

Trending