Espot defensa “la llibertat d’expressió” de la fiscalia en el marc del ‘cas CBD’

Per al cap de Govern, que no ha volgut entrar en el fons del posicionament el ministeri públic,  demanar que se sancioni una fiscal adjunta, com ha reclamat Andorra Endavant, “està fora de lloc”

M

M. P. / T. S.

Comentaris

El cap de Govern, Xavier Espot, amb la ministra de Justícia, Ester Molné, al darrere.
El cap de Govern, Xavier Espot, amb la ministra de Justícia, Ester Molné, al darrere. SFGA

El cap de Govern, Xavier Espot, defensa que el ministeri públic, en el marc dels procediments judicials com el ‘cas CBD’, ha de poder gaudir de “llibertat d’expressió” i sense entrar en el fons del posicionament expressat per la fiscal adjunta que exerceix l’acusació en l’esmentat cas, avala que digui el que tingui per convenient en seu judicial. En canvi, considera el mandatari governamental, demanar que s’expedienti a l’esmentada representant de la fiscalia, en referència a Andorra Endavant, quan s’ha estat criticant els poders judicials, sí que “està fora de lloc”.

En declaracions a l’Altaveu, el màxim responsable de l’executiu no ha volgut “valorar el contingut concret ni de les declaracions de la fiscalia ni de les actuacions de la fiscalia o dels tribunals, perquè no vull entrar en aquest exercici que em sembla que sí que constitueix una ingerència”. “Sempre he dit que podem tenir opinió sobre tot però aquelles causes que estan judicialitzades requereixen molta prudència a l’hora de ser valorades per part dels poders públics i més concretament per part del Govern”, ha indicat el cap de l’executiu, que ha fet una clara al·lusió a Andorra Endavant encara que sense referir-s’hi explícitament.

El rètol amb el terme Justícia en l'entrada principal de la seu de la Baixada del Molí.

Relacionat

Guerra oberta amb la fiscalia

Per a Espot “està fora de lloc” que “aquelles persones que han estat criticant constantment l’actuació de la fiscalia i de la pròpia batlle o dels tribunals, quan la fiscalia en l’exercici de les seves potestats i al lloc on pertoca fa ús de la llibertat d’expressió, diguin que se’ls ha de sancionar i que això suposa una ingerència”. Per tot plegat, i amb independència de si s’han de promoure canvis legals sobre el cànnabis, per exemple, el mandatari governamental ha afirmat que “jo crec que nosaltres hem de ser molt respectuosos de la separació de poders i de la possibilitat o potestat de la fiscalia d’actuar d’acord amb el que ella creu que són les seves prerrogatives i amb el marc jurídic vigent”

CANVI LEGISLATIU 

Per tant, ha indicat Espot, “se’m fa molt difícil opinar al respecte”, i entrar en el fons de la qüestió, en el posicionament expressat per la fiscalia. Una altra cosa, ja s’ha dit, és que el Govern hagi d’adoptar “decisions o fer passos” per tal “d’introduir una nova normativa” sobre el cànnabis. I de forma genèrica també s’ha manifestat sobre això. “Estem treballant per intentar actualitzar la normativa, no sabem encara en quin sentit ni de quina manera. Sí que hi ha unes premisses bàsiques que és garantir la seguretat ciutadana i la salut pública, però si dins d’aquestes premisses bàsiques trobem un encaix que sigui més adequat nosaltres no ens hi tanquem”

Els tres consellers generals d'Andorra Endavant abans de l'inici d'una de les darreres sessions parlamentàries.

Relacionat

Andorra Endavant invoca el codi ètic de conducta judicial per censurar la fiscalia

I encara més: “Ara estem fent estudi de dret comparat, mirant com es fa a la resta de països i ens volem emmirallar amb les millors pràctiques”. “Però això és una qüestió i l’altra és causa judicial concreta on crec que no ens correspon des del Govern ni des dels grups entrar a opinar perquè crec que entrem en un terreny molt perillós”, ha reblat el màxim responsable de l’executiu, que va exercir durant molts anys com a batlle.

Etiquetes

Comentaris (14)

Trending