El batlle ha dictat l’aute de processament i posterior empresonament poc abans de les 10 de la nit, després que els dos homes s’hagin passat tot el dia en dependències judicials. Formalment han estat posats a disposició judicial a les 9 del matí però les declaracions no s’han iniciat fins molt més tard, després que el responsable judicial atengués altres urgències primer. Els empresonaments s’han dictat en forma preventiva atès que hi ha molts elements -tecnològics i documentals- que probablement s’hauran d’analitzar. Els escorcolls que es van fer dijous a la nit en almenys tres domicilis -el despatx de la societat, el pis on viu l’enginyer informàtic i on hi té tant el comerç com alguna altra societat més la ‘tecnologia minera’, en els dos casos a la zona de Prada Ramon d’Andorra la Vella; i el pis on viu el segon soci, el captador d’inversors, a Ordino- haurien permès als investigadors recuperar una ingent quantitat de documents i, també, des de telèfons mòbils a ordinadors.
De tot plegat s’hauria de fer una anàlisi més acurada per intentar delimitar responsabilitats i avaluar si els primers càlculs del frau són els correctes o no. En tot cas, sembla clar que en lloc de projecte d’alt valor tecnològic i inversions en criptomonedes, tot plegat hauria acabat sent una basta estructura Ponzi. L’estafa ‘de tota la vida’: captar un inversor no per satisfer l’anterior fins que arriba un moment que la bola es fa tan grossa que ja no hi ha per fer contents tothom. Com ha anat publicant l’Altaveu, l’enginyer informàtic de Terrassa que té el 51% de les accions de la societat implicada seria el que havia de dissenyar el mètode tècnic per aconseguir rendiments que a l’inici van ser del 7,5% teòricament.
Mentre que l’enginyer informàtic i soci majoritari (51%) ha admès que els diners han ‘volat’ malgrat no acabi de reconèixer com, el segon responsable de la companyia, encarregat de captar inversors, es declara una víctima més
El segon accionista, que disposa del 49% de les participacions de la companyia, és un advocat de Montornès del Vallès entrat en la cinquantena integrant d’una família històricament dedicat a la immobiliària com va acabar fent ell fins que va decidir traslladar-se a Andorra i apostar pel ‘blockchain’, seria el captador d’inversors. El comercial del projecte, per dir-ho d’alguna forma. El primer després de la pressió a la qual el van sotmetre els afectats va admetre que no hi havia els diners que se suposava. El segon intenta erigir-se com a una víctima més del primer. Per ara, però, ni els investigadors policials ni l’autoritat judicial no li donen credibilitat.
De fet, els investigadors consideren que, com a mínim a parts iguals, els dos estan involucrats en el frau que, curiosament, ha afectat no pocs familiars i coneguts de l’advocat. No hi ha cap inversor del país. Tots venien de fora i ara, aparentment, la societat tenia embastada una inversió molt important amb un fons establert als Emirats Àrabs. O això és el que es venia. També assegurava l’enginyer informàtic que el rendiment del projecte permetria elevar a més de 15 milions el que hi hauria als comptes.
Però res de res. Les aportacions que s’haurien fet, aparentment, serien d’uns 150.000 euros en un primer moment i de 700.000 euros amb posterioritat. I aquest seria el muntant que es consideraria estafat per molt que els denunciants pretendrien que es considerés com a perjudici el que havien de percebre de rendiments, i que hauria situat la xifra al tomb dels tres milions. Però si tot era fruit d’una enganyifa, no es poden pas considerar els teòrics beneficis com a part de l’estafa i, per ara, per tant, no es tenen pas en compte.
En primer lloc, davant el batlle, ha declarat l’enginyer informàtic, d’una quarantena llarga d’anys. Posteriorment ho ha fet l’advocat immobiliari captador d’inversors. Els dos han estat processats i respecte dels dos s’ha dictat ordre de presó. El primer ja ha ingressat al centre penitenciari aquesta nit i el segon acudirà, de moment, a dormir a l’hospital perquè necessita una bomba d’oxigen per una qüestió d’apnees. Un aparell de què disposava al seu domicili i que, aparentment, se li hauria d’habilitar a la cel·la on se l’ingressi.