Un empresari de la construcció inhabilitat sis mesos sense poder ser encarregat d’obra

Si es confirma la decisió de primera instància, l’home no podrà participar de les feines ni ser tampoc l’encarregat de les mesures de seguretat que s’hagin d’implementar arran d’un accident laboral que hi va haver en un dels treballs que feia el setembre del 2019

L'operari ferit treballava retirant ferro.
L'operari ferit treballava retirant ferro. ARXIU

Més de cinc anys després que un treballador que havia subcontractat a través d’una empresa que es dedicava a facilitar personal per a obres, un petit empresari del sector de la construcció haurà d’estar-se sis mesos sense poder participar, almenys com a responsable, de cap feina. Això serà així sempre que es confirmi la sentència del Tribunal de Corts que el condemna per un delicte menor de lesions arran d’un accident laboral que hi va haver en uns treballs que la seva petita constructora feia el setembre del 2019. 

En efecte, al propietari de l’esmentada empresa de reformes i alhora responsable de seguretat de l’obra va ser acusat per la fiscalia d’un delicte menor de lesions per imprudència greu. Dos operaris treballaven el 6 de setembre retirant unes bigues de ferro verticals en l’altell d’un magatzem del carrer Camp Bastida d’Andorra la Vella. Unes obres que assumia l’empresa de l’ara condemnat en primera instància i per al qual la defensa va demanar l’absolució en considerar que no tenia responsabilitat en l’accident sofert pels treballadors. La defensa mantenia que va ser la inexperiència del personal -que provenia d’una empresa subcontractada- el causat de tot plegat.

Sia com vulgui, en un moment donat de la feina descrita anteriorment, sobre un terra metàl·lic i reixat, amb forats pels quals podia passar una persona, un dels operaris es va quedar sol amb la radial amb la qual treballava els ferros i tot i que al terra hi havien posat uns taulons de conglomerat per tapar les obertures es va acabar precipitant des d’uns 3 metres d’altura. Es va fer una fissura cranial de 8 centímetres i va patir lesions tant a l’esquena com als braços, més enllà de fer-se diversos hematomes i estar una bona estona inconscient. 

Un obrer en plena acció laboral.

Relacionat

Quan la prohibició de cedir treballadors no està sancionada

Amb tot, va haver d’estar unes quantes setmanes de baixa. Feia poc temps que treballava en el sector de la construcció, igual que el seu company. Tots dos estaven contractats per una empresa que es dedica a subministrar personal a constructores. La companyia de reformes a qui s’havien adjudicat les obres de Camp Bastida va contractar l’altra empresa perquè li subministrés fins a set operaris. Per tant, cedia el personal, una situació que és anòmala tal i com es va posar de relleu durant el judici encara que no es va entrar a valorar aquesta situació.

La fiscalia entenia que el propietari de l’empresa, que alhora exercia de responsable de l’hora i d’encarregat de vetllar que es respectessin les mesures de seguretat establertes per llei, no va assegurar que hi hagués una línia de vida -que la defensa considera que no calia- en el lloc on s’estava actuant i tampoc va garantir que es tapaven bé i amb el material necessari els forats del terra metàl·lic que s’havia de desmuntar. D’aquí que el trobés responsable del delicte menor de lesions per imprudència greu. I per això l’ha condemnat el Tribunal de Corts. A dos mesos d’arrest nocturn condicional i, sobretot, a sis mesos d’inhabilitació per a l’exercici d’encarregat d’obra i encarregat de mesures de seguretat

Sortosament per a l’empresari, el temps al qual ha estat inhabilitat és força inferior als dos anys que pretenia el ministeri públic (tot i que la defensa demanava, com a màxim i en el darrer extrem, dos mesos d’inhabilitació). La responsabilitat civil pel dany sofert per l’operari s’haurà d’acabar d’establir en execució de sentència. La fiscalia va demanar 9.200 euros pels perjudicis patits pel treballador accidentat i 3.722 per a la CASS. La defensa considerava que tot plegat no hauria de passar dels 6.200 euros.

Comentaris (3)

Trending