L’ex-dirigent del banc nacionalitzat ha començat aquest dimarts a respondre les preguntes de la seva defensa després que la cap de compliment normatiu hagi hagut de tornar a ser al banc de declaració per respondre alguns aclariments sol·licitats pels magistrats. Per exemple, en relació al fet que digués que no ratificava les declaracions fetes durant la instrucció, tant en seu policial com judicial. La responsable de ‘compliance’ de BPA ha afirmat que la situació del moment la va fer sentir pressionada i per això havia preferit explicar-se durant la vista.
Tampoc el número 2 de BPA ha volgut ratificar per complet les manifestacions fetes durant la instrucció, explicant que durant l’interrogatori al qual el sotmetrà durant algunes jornades el seu advocat farà precisions i matisos prou importants com perquè siguin tinguts en compte. L’executiu bancari preveu fer una declaració molt tècnica -igual com la responsable de compliment ha hagut de tornar a respondre avui pels intercanvis, una pràctica que feien tots els bancs de la plaça sense excepció- tot i que ha començat exposant les seves circumstàncies personals.
L’executiu bancari, que no ha respost les preguntes de les acusacions ni tampoc de la representació de BPA-AREB, pensa fer una declaració extensa i molt tècnica responent el seu propi advocat defensor
L’executiu bancari, economista de formació, ha descrit des de la situació familiar i patrimonial a la seva formació acadèmica i trajectòria professional, que després d’un temps a KPMG a Barcelona el va dur el 1994 a Andorra per treballar al Banc Agrícol i després, el 1999, incorporar-se a BPA. El número 2 de BPA, que ha explicat que “no crec que sigui una persona ni dòcil ni manejable” i ha reconegut que no té caràcter per fer d’esquer comercial però si que sense un excés d’empatia sap formar equip, ha parlat durant una bona estona de la qüestió de les auditories.
En bona mesura, tant l’acusació pública com la que representa el Govern volen donar a entendre que els responsables de BPA van enganyar els auditors externs. Començant -o acabant- per KPMG. El número 2 de l’entitat bancària intervinguda ha lamentat que es vulgui “posar en dubte el prestigi d’una big four”, com es denominen les quatre grans consultores mundials, entre els quals la citada KPMG. Dir que els informes o els auditors externs podien anar “de farol” només ho pot fer algú que “segurament no sap com funciona una auditoria interna”.
L’executiu bancari ha deixat clar que aquestes grans empreses en cap cas cediran a segons què. “Assumir riscos com els que s’intenten insinuar per posar en entredit la feina de l’auditora no és de sentit comú”, ha explicat tot deixant clar que mai un soci firma lliurament l’informe. Sinó que el treball és fiscalitzat, com a mínim, per una altra persona d’igual o més rang. “Em sembla inversemblant que algú vulgui fer creure que una auditoria es pugui fer a mida del client”, ha insistit.