“El Codi d’ètica és un brindis al sol, paper mullat si no hi ha règim sancionador”

La presidenta d’Andorra Endavant lamenta que a l’administració de Justícia hi ha “qui es pensa que està per sobre del bé i del mal” i aposta per dur a terme “una reforma judicial de manera profunda”

Carine Montaner, aquest dijous durant la sessió de preguntes al Govern.
Carine Montaner, aquest dijous durant la sessió de preguntes al Govern. CONSELL GENERAL

La presidenta d’Andorra Endavant, Carine Montaner, manté, una vegada informada pel Consell Superior que el Codi d’ètica judicial no té per objecte ni és possible en base a ell obrir un expedient disciplinari, que “el Codi d’ètica és un brindis al sol, paper mullat si no hi ha règim sancionador”. I que d’aquesta manera no hi ha forma de poder avançar cap a l’excel·lència. Per això considera Montaner que “cal reformar la Justícia de manera profunda”. 

Montaner, després de les manifestacions de la fiscal adjunta responsable del ‘cas CBD’ en relació especialment a la proposició de llei feta per Andorra Endavant per regular el cànnabis, va demanar al Consell Superior de la Justícia que estudiés si la la representant del ministeri públic havia transgredit algun dels elements exposats en el codi d’ètica i, en conseqüència, que se l’expedientés. Aquest dijous, la cúpula judicial va respondre la presidenta de la formació parlamentària assegurant que estudiarà la queixa, per anticipant que la normativa interna en qüestió no té cap finalitat punitiva.

Sense règim sancionador, afirma Montaner, és impossible anar cap a l’excel·lència perquè sempre hi haurà qui “es creurà que està per sobre del bé i del mal. Hi ha qui es pensa que són Déus” quan a parer de la líder d’Andorra Endavant hi hi qui està en l’òrbita judicial per qüestions polítiques. I en aquest sentit ha destacat que “estem molt preocupats pel tema de la fiscalia. Tenim un fiscal general que quatre dies abans de la seva designació anava a les llistes demòcrates. Això en qualsevol altre país del món faria mal d’ulls”

Josep Maria Rossell prenent jurament a la fiscal adjunta Patrícia Silvestre.

Relacionat

El Consell Superior dona a entendre que no hi ha camí per obrir expedient a la fiscal del ‘cas CBD’

Per tot plegat, i vistes “les observacions del GRECO i altres organismes internacionals”, i tenint clar que “estem molt lluny de l’excel·lència judicial”, és evident per Andorra Endavant que “cal reformar la Justícia de manera profunda” per tal de garantir un millor funcionament d’aquesta branca de l’administració i que serveixi per garantir clarament la separació de poders. La reforma que propugna Andorra Endavant, i per a la qual ja hauria constituït un comitè d’experts que ajudi a reflexionar sobre la mateixa, hauria de permetre que els procediments, el funcionament judicial, sigui més ràpid.

En general, Andorra Endavant considera que al país hi hauria d’haver més seguretat jurídica, menys abús de la presó preventiva, alhora que “estem en contra de qualsevol nomenament per raons polítiques, per designació política”. Això sense oblidar que qualsevol codi o normativa que reguli la conducta i el funcionament judicial ha d’anar acompanyat d’un règim sancionador, perquè “si no hi ha sancions, (batlles i fiscals) són intocables”

Comentaris (1)

Trending