Justícia a banda, les fonts consultades admeten que l’únic bri d’esperança és saber que la família dels dos menors tenen clar que els agradaria poder gestionar en paral·lel el cas ara ja judicialitzat amb la situació d’absentisme. Segons els consultats, el que preocupa de veritat als professionals de la docència i d’Afers Socials és que dos nens -germans bessons- de tot just una dotzena d’anys no vagin a l’escola.
Davant els tribunals, el Govern defensarà que s’ha actuat correctament. Certament, l’executiu, però, no les té totes. A França hi ha una llei que impedeix l’ús a l’escola d’elements com pot ser el vel islàmic. A Espanya, en canvi, la situació és diferent. I és a la situació espanyola a la qual s’aferra, o s’aferrarà, l’administració andorrana. Però tampoc així l’escenari és del tot clar. La Justícia espanyola a emès pronunciaments a favor i en contra de situacions equiparables a la que ara ha arribat a la Batllia. Per tant, els tribunals andorrans tampoc no ho tenen gens fàcil. Menys encara tenint en compte que el Principat no és un Estat laic. Com a mínim, no del tot.
Al ministeri d’Educació i al Govern en general hi ha preocupació per l’impacte i el desgast que hi pot haver amb aquest cas
Educació està convençuda que regular internament, a redós de l’Escola andorrana, la utilització de certs elements, l’ús de peces de roba i similars, és perfectament possible. La família dels dos menors, si ha promogut la demanda de vulneració de drets fonamentals és, justament, perquè considera que hi ha matèries, com la que connecta directament amb les qüestions religioses de les quals penja el vel, que no és poden regular si no és a través d’una llei qualificada. Ni un decret governamental ni encara menys un reglament de funcionament intern d’un centre escolar no poden en aquest sentit limitar drets fonamentals.
El cas és complexe. I al ministeri d’Educació i al Govern en general hi ha preocupació per l’impacte i el desgast que hi pot haver amb aquest cas, que pot fer trontollar fonaments suposadament més sòlids sobre els quals es basteix el Principat. L’executiu pensava tenia la situació resolta, o gairebé, des del moment que, asseguren les fonts governamentals consultades, la família dels dos germans menors s’haurien avingut a signar un compromís pel qual la nena tornaria a l’escola sense vel.
Els ministeris d’Educació i el d’Afers Socials s’haurien compromès a posar tots els mecanismes i suports necessaris per fer costat als dos menors i, especialment, a la nena. Que si tornar a l’escola de manera progressiva i gradual, un dia mig hora i el següent l’hora sencera… i també des del punt de vista emocional es facilitaria l’ajut que calgués. Però no ha estat així. O almenys no ho sembla per ara. Amb tot, i malgrat la batalla jurídica ara encetada, des d’Educació encara es veu una petita escletxa de llum sobre un eventual retorn a classe dels dos germans. Després de Nadal i sense vel. Això sí.