L’Audiència nacional espanyola, que és qui ha dictat l’empresonament provisional de Terrén, que ja al 2017 es va presentar a declarar en una causa oberta a Andorra que es va arxivar sense conseqüències, considera l’exresident, empresari de resorts hotelers al Brasil, de ser el dissenyador i coordinador d'una trama empresarial que hauria permès el blanqueig i la circulació il·legal posterior dels ‘diamants de sang’ a Europa, usant el paraigua d’Orfund. Terrén havia liderat el projecte de la foneria en moltes ocasions sobre el terreny.
Segons els investigadors, el detingut amb la seva activitat hauria finançat directament el Front Revolucionat Unificat (RUF), sustentant així la seva lluita a la guerra civil tan cruenta que durant anys es va viure a Serra Leone. La investigació es va iniciar el 2020 després que es presentés una querella per part d'una víctima civil amb el suport d’una ONG especialitzada en crims contra la humanitat. El denunciant protegit hauria treballat com a esclau en una de les mines dirigides per la milícia paramilitar (Front Revolucionari Unit). En aquesta causa hauria declarat també un dels altres homes forts d’Orfund, Joan Samarra, que hauria descarregat de responsabilitats tant en Terrén com en Cinca, en considerar-los els principals dirigents del projecte.
LA DETENCIÓ
Segons que ha transcendit ara, Terrén va ser detingut dimarts a l’aeroport de Màlaga, per la seva relació amb els crims dels ‘diamants de sang’ i els beneficis que n’hauria obtingut. És evident que això està clarament lligat amb l’activitat d’Orfund i les operatives que aquesta suposada foneria -que poc o gens va fondre a Ordino- va dur a terme durant uns pocs anys a final de la dècada del 1990 a través d’Andorra. Feia temps que des de l’Audiència s’anava al darrere de Terrén. Com a mínim per saber la seva versió i poder aclarir tot allò que va fer Orfund a Serra Leone. Però també a Costa d’Ivori, Libèria…
Després de la recerca oportuna i tenint constància de l'arribada de l’exresident a Andorra en territori espanyol, dimarts a la nit agents especialitzats de la comissaria general d’informació de la policia nacional espanyola, amb el suport de la brigada de Màlaga, van procedir a la detenció de Terrén a l’aeroport de la capital malaguenya. El detingut viatjava des del Brasil on residia des del 2007. La col·laboració de la policia federal brasilera hauria estat indispensable per al desenvolupament de la investigació, fet que posa de manifest la bona cooperació internacional a nivell policial.
Després de l'oportú dispositiu de seguretat que va finalitzar amb la detenció de Manuel Terrén, de nacionalitat espanyola, es va registrar una finca àmplia a Màlaga, residència d'estiu del detingut. Fruit d'aquest registre els agents van confiscar documentació i dispositius electrònics d'interès per a la investigació que ara estan sent analitzats. Aquest divendres, i malgrat el parer contrari de la fiscalia, que, amb tot, ha coordinat l’operació de detenció en col·laboració amb una àmplia comunitat internacional, una vegada l’exalt directiu d’Orfund va ser posat a disposició del jutjat central d’instrucció número 1 de l’Audiència nacional, el titular d’aquest jutjat va ordenar l’ingrés a la presó de Terrén.
BLANQUEIG DE DIAMANTS
Segons la investigació policial per ordre judicial, Terrén -i caldrà veure a partir de les seves manifestacions si s’amplia a més persones aquesta acusació- hauria dissenyat i supervisat la dècada de 1990 les accions de tot un entramat empresarial -el Group Orfund- amb seus a diferents llocs com a Libèria, i dedicades suposadament a l'extracció, comercialització i exportació de diamants. Els diamants de sang obtinguts a Serra Leone eren blanquejats sota aquest entramat com a suposats diamants obtinguts de forma legal al país veí, Libèria.
Segons els investigadors, Terrén hauria participat directament en la compra presencial d'aquests diamants, coincidint així amb militars del RUF els que li feien directament el lliurament
Després de l'obtenció il·legal d'aquestes pedres precioses, extretes principalment a les mines de Kono i Boedu, mines controlades per nens soldats del Front Revolucionari Unificat, els diamants s'entregaven a una de les filials de l'entramat empresarial a Libèria. El lliurament era realitzat per militars de la milícia, la qual trobava amb aquesta venda la seva forma de finançament de la guerra.
Segons els investigadors, Terrén hauria participat directament en la compra presencial d'aquests diamants, coincidint així amb militars del RUF els que li feien directament el lliurament. Un cop ocultat l'origen real de l'extracció i ja blanquejats els diamants com a pedres extretes de forma legal a Libèria, aquests eren venuts principalment a una empresa belga que els introduïa finalment al mercat europeu.
Entre els anys 1991 i 2002 va tenir lloc a Serra Leone una cruenta guerra civil entre el govern legítim i opositors armats, la guerra va deixar més de 70.000 persones mortes i 2,6 milions de desplaçats. El Tribunal Especial per a Sierra Leone (TESL) va condemnar a penes de presó alguns dels responsables de cometre delictes contra la humanitat i crims de guerra, constatant en sentència que una de les principals fonts de finançament de la guerra civil va ser el comerç de diamants extrets a mines obertes d'aquest país, en condicions d'esclavatge i utilitzant mà d'obra segrestada per les forces opositores. El Consell de Seguretat de l'ONU va declarar il·legal el comerç de diamants obtinguts en aquestes circumstàncies.