La detenció de la capitost de l’entramat, una dona francesa resident al Principat en virtut d’administrar l’esmentada societat, hauria de permetre desmantellar la suposada estructura fraudulenta. De fet, abans d’arribar a Andorra, l’ara processada hauria operat de manera similar a través de societats radicades al Regne Unit. Sobretot, hauria afectat ciutadans de França i de Bèlgica, encara que no es descarta que el fet que transcendeixi l’arrest de la dona faci aparèixer més afectats. De fet, una vegada destapada la caixa dels trons, com més denúncies es formalitzin, millor.
El cas feia temps que estava judicialitzat. Oficialment, als inversors se’ls feia signar un contracte amb la societat andorrana i se’ls deia que l’empresa liderada per la detinguda, fundadora i única accionista, es dedicava a gestionar patrimonis. De fet, és el que diu el seu objecte social, que adverteix que qualsevol activitat pròpia del sistema financer la té prohibida. En canvi, la societat en qüestió també es podia a dedicar a la gestió d’empreses o fins i tot a fer d’agència de viatges. No obstant, l’ara processada era la gerent nacional d’un suposat club de viatgers.
L’ara processada i en arrest domiciliari controlat amb polsera ja hauria protagonitzat una situació similar abans d’aterrar al 2018 al Principat a través d’una societat d’inversió estrangera
L’alerta ja fa temps que es va encendre atès que el compromís de la impulsora del projecte, una oradora empedreïda encantadora de serps, era fer els primers pagaments l’1 de desembre del 2020. Uns pagaments que no van arribar com tampoc arribarien temps més tard, en una segona data establerta. I tot i que més tard sí que faria alguns abonaments per suposadament donar aparença de veracitat a tot plegat, l’estructura òbviament no va aguantar. Segons que hauria explicat ella mateixa o alguns dels seus intermediaris als captats, la voluntat de l’ara processada per l’estafa piramidal era haver recaptat aquest abril passat vint milions d’euros.
Hores d’ara no ha transcendit el muntant aproximat que hauria pogut suposadament estafar. La dona, això sí, va ser detinguda a primera hora de la tarda de dimecres. Tant era a Andorra com en marxava. Anava i venia. Amb embargaments travats per la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) i notificacions pendents de rebre per part del comú de la Massana, parròquia a la qual té fixat el seu domicili personal -les societats, que tenen el suport de grups legals del país especialistes en muntar estructures societàries, tant estan domiciliades a Andorra la Vella com a Encamp, per exemple-, la dona va passar a disposició judicial aquest dijous.
Després de respondre durant diverses hores davant el batlle que ja instruïa la causa, finalment es va dictar el seu arrest domiciliari sota control monitoritzat. Processada per suposada estafa piramidal, se li ha retirat el passaport i se li ha imposat una important fiança per eludir l’ingrés a la presó. La investigació continua perquè hi ha encara molts serrells per aclarir -en les indagacions també hi participa la UIFAnd, que és l’organisme encarregat de fer el primer filtre abans d’autoritzar les societats i que almenys a l’inici no hauria advertit res d’anòmal- i perquè s’espera que si apareixen formalment més afectats el dossier pugui agafar més relleu i hi hagi encara més elements per incriminar la processada.
La captació d’inversors la duia a terme la dona a través d’intenses i atractives campanyes de màrqueting via xarxes socials. Des de Facebook a Instagram. Havia de ser el viatge cap al cim dels cims. Un castell de focs permanent amb uns rendiments estrepitosos. Hores d’ara, l’únic estrèpit almenys aparent és l’estafa que la processada cuinava.