Denúncia internacional dels antics propietaris de BPA: “Va ser un sabotatge”

Els Cierco afirmen amb contundència que el conjunt de documents sonors i escrits que han transcendit les darreres setmanes confirmen l’atac coordinat entre les autoritats andorranes i espanyoles que el banc hauria sofert

Comentaris

Una imatge de l'oficina de BPA a la plaça Rebés.
Una imatge de l'oficina de BPA a la plaça Rebés. ARXIU

Els propietaris majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA) fins a la seva nacionalització, els germans Higini i Ramon Cierco, mantenen arran del conjunt de documents sonors i escrits que han anat apareixent les darreres setmanes que és evident que la dissolució de l’entitat va tenir l’origen en “una campanya il·legal de desprestigi llançada conjuntament per les autoritats andorranes i espanyoles”. I que BPA va ser objecte d’un “sabotatge” en el marc de l’‘Operació Catalunya’.

Els Cierco han difós aquest dimecres un comunicat internacional després de revelar-se des de fa diverses setmanes diferents informacions -amb gravacions i proves documentals- que evidencien com la ‘policia patriòtica’ espanyola va anar contra BPA com un instrument més per atacar l’auge de l’independentisme català i sense que hi hagués cap element, que no fos fabricat expressament, per atacar l’entitat bancària.

De fet, van ser comandaments policials els qui van coaccionar i amenaçar dirigents de BPA, i entre altres el propi Higini Cierco. Tant és així que en el marc de la causa judicial oberta al Principat i promoguda pel propi antic propietari del banc, Cierco va fer constar que havia lliurat diversa documental a dos notaris diferents del Principat amb indicacions precises en el cas que el matessin.

"BPA era l'únic banc amb propietaris fora de l’elit andorrana i va ser convertit en un boc expiatori per protegir altres bancs de l’escrutini internacional”

En el comunicat, els Cierco mantenen que “l’expropiació de BPA va ser un desmantellament en tres parts basat en proves espúries i diverses vegades fabricades. El ‘notice’ erroni del FinCENva ser la sentència de mort a BPA”. Els Cierco recorden que BPA i la seva filial espanyola, Banco Madrid, van ser intervingudes el març del 2015 després de ser acusades pels Estats Units, a través de FinCEN, de canalitzar fons del crim organitzat.

Per als accionistes majoritaris de BPA fins a la seva nacionalització, els àudios fets públics de comandaments governamentals i policials espanyols “confirmen el que la família sospitava des del principi: que els governs d’Espanya i Andorra van intentar sabotejar BPA”. "BPA era l'únic banc amb propietaris fora de l’elit andorrana i va ser convertit en un boc expiatori per protegir altres bancs de l’escrutini internacional”, asseguren a la nota de premsa.

A més, lamenten que “les autoritats andorranes no han mostrat avenços palpables en la ‘neteja’ del sector bancari del país” i afegeixen que “un primer pas seria asseure’s a taula i negociar un acord just pel dany causat per les seves accions contra BPA”. Els Cierco no només apunten contra autoritats espanyoles, sinó també contra representants públics andorrans, com l’ex-cap de Govern Antoni Martí, o el llavors ministre d’Interior i Justícia i actual màxim responsable de l’executiu, Xavier Espot, als quals acusen de “col·laborar” a perpetrar la derivada andorrana de la denominada ‘Operació Catalunya’.

Comentaris (6)

Trending