Cal recordar que Campos va presentar diferents accions judicials a Andorra per les “irregularitats” que, al seu entendre, es van cometre durant el procediment del vot judicial en les eleccions generals de l’abril de l’any passat. Entenia que no hi va haver prou garanties i, fins i tot, demanava la impugnació dels comicis. Les peticions no van reeixir ni davant la Justícia ordinària -Batllia i Superior van desestimar les demandes- ni al Constitucional.
Tancada aquesta porta, la nacional, l’advocat va decidir continuar la lluita portant l’afer al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). I, de moment, ja ha aconseguit el que ellonsidera un “triomf”. En aquest sentit, l’advocat ha rebut una carta on se li comunica que “la vostra demanda serà examinada tan aviat com sigui possible, en base als documents i les informacions lliurats”. Segons Campos, l’acció ja ha superat “un primer filtre” quan “normalment, ja es tiren enrere més del 90% de les causes”. En declaracions a Altaveu, ha afirmat que “consideren que l’afer pot tenir una rellevància a nivell del conveni de drets humans”.
Ara, segons el lletrat, s’obre una segona fase del procés davant el TEDH. En aquest cas, s’haurà de muntar un tribunal que analitzi la causa. A banda, es demanarà informació a l’Estat andorrà i, per tant, aquest haurà d’explicar el procés judicial i, presumiblement, defensar la correcció de tot el procediment posat en qüestió per l’advocat.
A partir d’aquestes al·legacions, es veurà si el cas supera el segon filtre. L’afer es podria donar per tancat, però també obrir el camí cap a una vista oral a l’organisme. De moment, però, Campos ja entén que s’ha de considerar “positiu” el fet d’haver arribat fins a aquest punt.
“Això ens diu que alguna cosa no funciona a nivell de l’administració de Justícia i del Tribunal Constitucional”, argumenta. De fet, no ha amagat certa crítica cap a aquest segon òrgan. “Jo no entenc la sentència que va emetre”, ha manifestat.
Fonts del Govern han explicat a aquest mitjà que, un cop s’ha conegut la comunicació rebuda per Campos, des del ministeri d’Afers Exteriors s’han fet gestions vers el TEDH. En aquest sentit, s’ha volgut remarcar que no hi ha constància de cap “admissió a tràmit” de la demanda.