Les defenses del ‘cas BPA’ mostren dubtes que “tots siguem iguals davant de la Justícia”

Es preveu que durant la setmana vinent molt probablement pugui finalitzar el judici de la causa general, en què durant la sessió d’aquest dimarts s’ha posat de relleu que si es va investigar l’empresari Rafael Pallardó va ser per una denúncia del banc posteriorment intervingut

Una mostra de la famosa agenda de Pallardó. ARXIU

“Davant d’uns fets iguals, o tots som moros o tots són cristians.” Un dels advocats defensors que ha intervingut en la sessió d’aquest dimarts, una de les últimes ja, de la causa general del ‘cas BPA’ ha incidit en el fet que a BPA se li ha carregat tots els morts quan a l’agenda de l’empresari Rafael Pallardó hi apareixien, clarament, el nom de gestors d’altres bancs del Principat i no s’ha obert cap causa. “Em genera em dubte sobre si tots som iguals davant de la Justícia”, ha arribat a dir el lletrat.

Els informes de les defenses entren ara ja sí en la recta final i s’espera que, si no hi ha cap més gir de guió, durant la setmana que ve finalitzi la vista de la causa. HI haurà un últim torn de paraula, é evident, per a cadascun dels processats, que com ha recordat un dels advocats que ha intervingut aquest matí porten “vuit anys sent pàries de la societat”. La intervenció d’aquest lletrat ha acabat amb un agraïment a les parts intervinents, des dels seus companys defensors als processats passant pels processats.

Uns processats que, ha recordat, han vist morir en alguns casos els seus pares durant tot aquest temps sense que sàpiguen el resultat del judici, processats que han vist com els seus fills patien assetjament escolar o altres que preferien que alguns familiars es veiessin afectats per alzheimer abans que haguessin de passar pel tràngol d’haver de “seguir aquest procediment”. “Això sí que són problemes i no els suposats problemes de ràting pels informes d’Standard&Poors” al·legats per les acusacions i que els acusats, segons el defensor, “es passen per l’arc de triomf”.

L’advocat defensor, que ha explicat que “en algunes ocasions m’he arribat a sentir menystingut per les acusacions, voltes i voltes sobre el mateix” sense que hi hagi “absolutament res”, ha assegurat que “la dificultat d’aquesta causa rau en la seva senzillesa”. I, en tot cas, si a l’agenda de Pallardó que va servir com a element clau per detenir i empresonar l’exCEO de BPA, hi havia altres bancaris andorrans i “ni hi són ni se’ls espera” al judici, “entenc que no han fet cap il·lícit penal” i tampoc l’haurien fet els treballadors de BPA.

“De què es pensen que vivien en aquest país, de Puritos Reig i de Toblerone. Som el que som, però no oblidin que venim d’on venim. Què es pensen, que el 21% del PIB que representava la banca (quan es va intervenir BPA) venia de fer llibretes del Club Super 3?”

L’advocat també ha remarcat que no va ser fins al 2014, quan BPA va presentar una declaració de sospita en relació amb l’empresari establert a Barcelona, que no es va activar la investigació sobre Pallardó, “perquè volia fer uns moviments quan ja havia esclatat l’operació Emperador”. Un any abans encara hi havia dubtes de si hi havia delicte fiscal o no i, en canvi, “ens exigien a nosaltres que coneguéssim que havien fet” la suposada trama xinesa.

Al 2014 BPA va fer una declaració de sospita que ni Andbank ni MoraBanc van promoure tot i que Pallardó era també client seu. I això que “podia haver fet com la fiscalia, que era deixar l’expedient al calaix, podia haver fet com UIFAnd, que va ser pensar que era un tema fiscal i no n’hi havia per tant, o com MoraBanc, que va buidar els els comptes de Pallardó”. “Si tanta voluntat d’ocultació tenia BPA per què calia fer una declaració de sospita”, s’ha demanat l’advocat, que també ha remarcat que per aquella declaració de sospita “s’obren diligències a Pallardó”.

El defensor de la cap de compliment normatiu de BPA, que és qui majoritàriament ha intervingut aquest matí, ha lamentat també la posició mantinguda per testimonis i perits que mai van saber res ni d’intercanvis, ni de compensacions ni de Pallardó. I ha insistit novament en el fet que els intercanvis, els primers anys de la dècada passada, encara no estaven prohibits. També ha considera “una bajanada que es qüestioni els informes” i ha recordat els orígens del Principat.

“De què es pensen que vivien en aquest país, de Puritos Reig i de Toblerone. Som el que som, però no oblidin que venim d’on venim. Què es pensen, que el 21% del PIB que representava la banca (quan es va intervenir BPA) venia de fer llibretes del Club Super 3?”, s’ha demanat l’advocat aixecant un petit somriure en la bancada dels processats. En fi, que el lletrat encara ha tingut temps de lamentar que “fets meriadanament clars i objectius” que, alhora, són “tergiversats”.

I ha conclòs, entre altres coses i més enllà de demanar al tribunal que dicti una sentència absolutòria i que comporti als acusadors haver d’assumir les despeses del procés, convidant el tribunal a destriar molt millor el gra de la palla que no ho ha fet les acusacions. “Vostès que llegeixen els mitjans de comunicació, que escolten la ràdio, que veuen la televisió” saben que “és molt més que una simple causa penal”. I és que, ha remarcat, els integrants del tribunal han sentit a parlar de “la policia patriòtica, de Villarejo, o del procés. No és una simple causa penal, hi ha molt més”.