Uns clients de Crèdit Andorrà que ja ho eren prèviament de CaixaBank acaben d’interposar una acció preliminar en l’àmbit civil per tal de demanar l’auxili dels tribunals perquè exigeixin al banc que faciliti tot un seguit de documentació que hauria de permetre, suposadament, de poder evidenciar que l’entitat bancària va fer inversions amb els seus diners que no hauria d’haver pogut fer però, alhora, que mostraria els suposats abusos que Crèdit Andorrà hauria pogut cometre en el marc de la gestió de dits fons.
El que està clar és que, d’entrada, els clients en qüestió, espanyols i actualment de més de 80 anys, busquen la nul·litat de les inversions que al seu dia es van fer en el seu nom. Aquests clients haurien tingut unes pèrdues del 30% dels diners que al seu dia van invertir. I si no és poca cosa a nivell percentual, en xifres absolutes ho és menys encara. Segons que ha pogut saber l’Altaveu, les pèrdues serien de l’ordre del 4,5 milions d’euros. I això tractant-se d’uns clients minoristes, de perfil conservador i sense cap mena de coneixement en les inversions financeres.
Hi ha un grup no pas petit de persones que haurien perdut diners amb els esmentats fons que estarien a l’expectativa de la decisió judicial per, una vegada obtinguda la informació sol·licitada, poder interposar les accions legals que creguin escaients
En la demanda civil de diligències prèvies, es recorda que per la complexitat del producte, el banc ha d’acreditar tant l’existència d’un consentiment vàlid, exprés i per escrit, com la constatació d’haver explicat plenament el producte als clients. També es deixa clar que les entitats financeres havien per tant de garantir en tot moment la seguretat i la protecció dels bens que els eren confiats.
En aquest marc es fa constar en la demanda que segons quin tipus d’inversió pot constituir una pràctica abusiva bancària en contra de la bona fe que ocasiona un desequilibri en el consumidor, que genera necessàriament la nul·litat de ple dret dels contractes. En el cas en qüestió, el banc realitza la venda d’uns fons sense ni tan sols notificar res als clients, tot i generar una pèrdua de més d’un 30% en relació a la quantitat inicial invertida i hauria comprat o canviat els seus diners a un altre fons del propi banc, sense possibilitat de recuperar la inversió.
El client en qüestió ha exigit tot un seguit de documentació que el banc no li dona per tal de demostrar que ell no va donar el seu consentiment en la immensa majoria de les operacions que es van fer. I davant d’això sol·licita ara l’auxili de la Justícia deixant clar que en funció de quina fos l’operativa de Crèdit Andorrà o de quines respostes es donin es poden generar responsabilitat de tipus penal que es podrien perseguir ja fos d’ofici o ja fos a través de querelles criminals.
De fet, segons que ha pogut saber l’Altaveu, hi ha un grup no pas petit de persones que haurien perdut diners amb els esmentats fons que estarien a l’expectativa de la decisió judicial per, una vegada obtinguda la informació sol·licitada, poder interposar les accions legals que creguin escaients. I d’aquí, asseguren les fonts, se’n podrien derivar elevades i greus responsabilitats de l’entitat bancària.