El Consell Superior esgrimeix que les dades judicials d’Andorra no són comparables

L’ens que regeix l’administració de Justícia considera que l’informe del Consell d’Europa s’elabora amb dades molt dispars

La bandera que oneja a la nova Seu de la Justícia.

Si hi ha molts advocats, és perquè la idiosincràsia del país així ho permet, i a Andorra no hi ha realment tants jutges com pot semblar. El Consell Superior de la Justícia (CSJ) considera que l’informe del Consell d’Europa sobre l’estat de la Justícia i els seus recursos en els diferents països membres no són equiparables o, en tot cas, que no té res a veure el Principat i Espanya o França i, en canvi, caldria comparar Andorra estrictament amb estats com Mònaco o Luxemburg.

Segons l’informe fet públic aquest dijous per la Comissió Europea per l’eficàcia de la Justícia (Cepej) del Consell d’Europa, el nombre dels advocats que hi ha al Principat està molt per sobre de la mediana més repetida en el conjunt dels països de l’organisme amb seu a Estrasburg. També és molt més alt el nombre de jutges o el personal dedicat a l’engranatge judicial. Aquestes dades, però, no responen a la realitat, segons fonts de la cúpula judicial andorrana, atès que cada Estat facilita a la comissió en qüestió dades molt dispars o amb certs factors que no es tenen en compte.

Andorra supera la mediana europea en número d'advocats i de personal administratiu de Justícia

En aquest sentit, les fonts consultades han indicat que el nombre de jutges (batlles i magistrats) que inclou l’informe en relació amb Andorra és de 33. Però no té en compte que hi ha una desena d’aquests professionals que tenen una dedicació parcial al sistema judicial andorrà, amb la qual cosa, caldria rebaixar almenys cinc unitats. També han informat les fonts que entre el personal judicial, el Principat facilita les dades relatives a tots els funcionaris o treballadors amb algun tipus de vincle amb l’administració de Justícia i el CSJ, mentre que en altres països només s’hi inclouen aquells professionals amb vinculació directa a processos judicials.

Finalment, quant al nombre d’advocats s’ha destacat que cal tenir en compte la naturalesa del Principat, que va més enllà del fet que al país hi resideixin 75.000 habitants, ja que hi ha, per exemple, una alta activitat mercantil i societària que comporta una elevada incidència litigadora, amb la qual cosa, com passa per exemple a Mònaco, hi ha molts més advocats que en altres territoris del mateix nombre d’habitants. “És la llei de l’oferta i la demanda, si no hi hagués feina, segur que tancarien despatxos”, han indicat les fonts.

Etiquetes: