Un conegut amic del rei emèrit espanyol controlava el compte d’Andbank, que tenia uns deu milions

Josep Cusí, l’armador del ‘Bribón’, era qui portava les regnes del dipòsit bancari, que es va obrir el 2004 i es va tancar el 2016 quan es va generalitzar l’intercanvi de dades fiscals per part del Principat

Josep Cusí i Joan Carles de Borbó somrients. ARXIU

El compte a Andbank relacionat amb el rei emèrit Joan Carles de Borbó va arribar a amagar fins a 10 milions d'euros, segons assegura ‘El Confidencial’. Aquest dipòsit estava controlat per l'amic del monarca Josep Cusí, la identitat estava amagada darrere d'una societat panamenya que era titular del compte, Stream SA. Aquest empresari, armador del ‘Bribón’, per exemple, és qui va pagar 221.000 euros d'el viatge de lluna de mel del rei Felip VI i la reina Letizia.

Aquest compte andorrà, explica aquest dimecres el citat digital espanyol, hauria començat a operar el 2004 (any en què els actuals reis van marxar de lluna de mel). El dipòsit estava al banc andorrà Andbank i la seva numeració era AD79 0001 0000 4029 2980 0100. El saldo mínim del compte era d’uns set milions d'euros, tot i que en algun moment es van produir algunes ingerències que van provocar que els seus actius arribessin als 10 milions.

No obstant això, indica ‘El Confidencial’, a partir de l'any 2008 es produeix un canvi de tendència i els fons d'aquest compte andorrana comencen a baixar, encara que en el 2016 encara es detecta algun moviment. Precisament va ser el 2016 quan es va tancar el compte, moment en què el Principat es va comprometre a compartir amb tercers països informació bancària de tots els estrangers que tenien productes actius a Andorra.

Joan Carles de Borbó tenia un compte ocult a Andbank

Això va fer que milers de no andorrans tanquessin els seus comptes al país per evitar que les seves dades s'enviaran a les autoritats tributàries dels seus països d’origen. Abans que entrés en vigor aquesta normativa, el rei emèrit ja havia pres precaucions per evitar que l'hi relacionés amb el compte andorrà; el dipòsit tenia el que de forma col·loquial se n’anomena dos tallafocs. Casualitats o no, les dades sobre el rei emèrit espanyol han aparegut quan l’advocació de l’Estat espanyol s’havia de pronunciar sobre les penes que interessa que s’imposin en el ‘cas Pujol’. L’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha quedat, casualment o no, fora de la petició de pena.

Andbank s’ha apressat les darreres hores a deixar clar que el compte era titularitat d’un empresari català -ara queda clar de qui- i a afirmar que en cas de delicte, aquest hauria prescrit. Però aquesta teoria, almenys al Principat, no es pot mantenir si s’agafa la jurisprudència i la forma d’actuar de la fiscalia, que per delictes de blanqueig acusa constantment i assegurant que el blanqueig de capitals no prescriu mai perquè el titular o beneficiaris dels diners sempre n’està traient, d’alguna forma o altra, un profit.