En efecte, es tracta d’un gran grup de joc ‘on line’ que hores d’ara tindria bloquejats 200 dels 700 milions que en xifres rodones estan travats a la BPA intervinguda. Ja han fet múltiples accions davant els tribunals andorrans i mai han aconseguit que se’ls alliberés. No obstant, encara mai s’ha analitzat el fons de la seva activitat i ara, afirmen les fonts consultades, “serà el moment d’actuar sense contemplacions” per defensar no només la licitud dels fons sinó que no poden perdre ni un cèntim d’euro.
Encara que hi ha molts dubtes sobre com s’encararà el procés concursal -que algunes veus consideren que no és l’adequat per al cas de figura-, hi ha el temor generalitzat que, d’entrada, hi haurà quitances molt importants en els dipòsits. Això sense comptar que “el que pretén fer l’Estat andorrà en el fons és comissar tots aquests diners” i “finançar l’endeutament cada vegada més engruixit que té”. I la immensa majoria dels dipositants travats no estan disposats a assumir aquest fet.
En tot cas, el conglomerat empresarial esmentat ja ha posat tota la maquinària legal a analitzar el cas partint de la base, també, que de les seves accions legals relacionades amb la renda variable -que se’n van fer a Suïssa i altres jurisdiccions europees com pot ser Luxemburg- se’n desprenen contradiccions de l’administració andorrana. Així, per exemple, les fonts han apuntat que els clients en qüestió podrien usar respostes que l’AREB i el Govern han emès davant el regulador financer helvètic, el FINMA, i que es contradiuen obertament amb allò que s’està fent al Principat.
Tots el ventall d’accions està obert, segons els consultats, que no descarten des d’accions civils i querelles penals en jurisdiccions internacionals contra tots i cadascun dels responsables de les decisions que s’adoptin en relació amb els diners que segueixen bloquejats i que sense cap mena de resolució judicial que n’hagi declarat el seu origen presumptament il·lícit podrien ara veure’s afectats per minves importants en el procés de liquidació.