Clam del Consell Superior de la Justícia per enllestir un codi de procediment penal més àgil

El president, Josep Maria Rossell, lamenta que, actualment, els períodes d’instrucció són massa llargs i defensa que cal limitar-los, fins i tot si això suposa “absoldre més gent”, ja que “no pots tenir algú imputat durant deu anys perquè no arribi una comissió rogatòria”

Fiñana i Rossell, durant la compareixença.
Fiñana i Rossell, durant la compareixença.

El president del Consell Superior de la Justícia, Josep Maria Rossell, ha instat Govern a agilitzar l’elaboració del nou codi de procediment penal. Considera que aquest serà una eina clau per poder evitar l’allargament en el temps dels procediments, fet que, defensa, suposarà donar més garanties als encausats. En aquest sentit, ha lamentat que, actualment, hi ha casos que es dilaten excessivament quan el que caldria és que tot el procés de prova es fes durant la vista oral. I això malgrat que això pugui suposar haver de fer “més sentències absolutòries”.

Rossell ha apuntat el nou codi de procediment penal com a una de les accions que poden ser claus per evitar que els processos en aquesta jurisdicció s’eternitzin. El president del CSJ no s’ha mossegat la llengua a l’hora d’afirmar que, ara, s’allarguen massa i, principalment, pel fet que no hi ha limitacions al procés d’instrucció. “Són molt llargues. No pot ser que durin tant perquè això fa perdre molt de temps”, ha assegurat.

Des de l’òrgan rector de la Justícia es considera que això és un dels aspectes en el qual haurà d’incidir el futur codi. “La funció d’un procés penal és que sigui als tribunals on es practiqui la prova”, ha indicat. En canvi, ara moltes accions es concentren en un període d’instrucció, com ara la demanda d’una comissió rogatòria o la pràctica d’una prova pericial. Per a Rossell, això ha de canviar. “Si no arriba la comissió o no es fa la prova pericial, que decideixi el Tribunal que cal fer”, ha argumentat. També s’ha mostrat crític amb el fet que massa vegades es multipliquin les declaracions: “es fan davant la policia, a Batllia i també a la vista”.

Al seu entendre, el canvi ha de ser “urgent” perquè, en alguns casos, suposen un perjudici molt important per a la persona que està encausada. “El que no pot ser és tenir-la imputada durant deu anys perquè no arribi una comissió rogatòria; li estàs desgraciant la vida”, ha afirmat amb contundència, tot indicant que “potser caldrà absoldre més gent”. A la vegada, també ha advertit que hi ha altres factors que influeixen com ara les actuacions “legítimes” dels advocats que, a vegades, també busquen endarrerir el procés.

La solució, al seu entendre, és aquest nou codi de procediment penal. Entén, de fet, que Govern també ho veu així. “Penso que des del ministeri, per les converses que mantenim, és una de les coses que té en cartera”, ha indicat.

Rossell no ha amagat que aquesta valoració és, en certa forma, “personal”, però lògicament té la càrrega del fet de ser màxim responsable del CSJ. Ara bé, el vicepresident, Antoni Fiñana, ha volgut reforçar la seva argumentació fent el símil amb una altra jurisdicció. “Un dels grans avenços que tenim és el nou codi de procediment civil. És un avenç extraordinari i ja es constata que es va molt més ràpid que amb les antigues normes processals. L’eina processal és definitiva perquè les coses es facin bé”, ha manifestat.  

Etiquetes

Comentaris

Trending