L’acció la promou el comitè d’empresa i la branca sanitària de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), l’advocat de la qual és qui assessora la petició dels treballadors i qui considera que és clar que els treballadors tenen dret a aquest complement conegut amb la denominació acrònima de DOP. La prima en qüestió equival, més o menys, a un salari base cada any. Hi ha el convenciment absolut que sense la contenció decretada el 2012, una vegada es va recuperar la ‘normalitat’ després de la pandèmia, s’havien d’haver restituït les DOP, que és el que es reclama.
Per als impulsors de la demanda, un conveni col·lectiu que no es va posar a votació del conjunt dels treballadors no recull el sentiment majoritari. Aquesta afirmació ve a tomb amb el fet que en el marc del conveni actualment vigent, negociat i signat per l’anterior comitè d’empresa, molt més oficialista que no pas l’anterior, s’hi va contenir expressament una referència a l’ajornament de la recuperació de les DOP per al següent període convenial. En canvi s’haurien aconseguit altres millores laborals.
Justament és a aquesta apreciació, al fet que les DOP es deixessin en suspens, que s’agafa la direcció del SAAS per mantenir que les primes no s’havien de recuperar de forma automàtica i que, en tot cas, la demanda articulada els darrers temps i que es presenta aquest dimecres amb el benentès que seria el darrer dia hàbil per fer la reclamació escaient, no s’ajusta al que toca. Hi ha dubte, en tot cas, en els deu mesos que van des de l’entrada en vigor de la llei que deixava sense efecte les contencions decretades el 2012 fins a la presa de vigència del conveni col·lectiu.