Guerra oberta amb la fiscalia

L’acusació que ha fet l’adjunta responsable del ‘cas CBD’ als grups parlamentaris i al Raonador del Ciutadà d’ingerir-se en l’activitat dels tribunals causa una gran revolada fins al punt que Andorra Endavant demana al Consell Superior de la Justícia que li obri un expedient disciplinari

T

T. Solanelles / G. Pérez

Comentaris

El rètol amb el terme Justícia en l'entrada principal de la seu de la Baixada del Molí.
El rètol amb el terme Justícia en l'entrada principal de la seu de la Baixada del Molí. Toni Solanelles

L’acusació formulada per la fiscal del ‘cas CBD’ contra els grups parlamentaris i el Raonador del Ciutadà per, suposadament, haver-se immergit en la tasca dels tribunals no serà en va ni quedarà en l’oblit. De fet, està generant un terratrèmol de notables conseqüències. Fins al punt que els socialdemòcrates li han demanat a l’adjunta de la fiscalia “que s’apliqui ella” l’exigència de respectar la separació de poders i Andorra Endavant ha reclamat al president del Consell Superior de la Justícia, Josep Maria Rossell, que obri un expedient disciplinari a la representant del ministeri públic. Demòcrates ha recordat que els grups parlamentaris tenen tot el dret d’impulsar iniciatives legislatives.

La fiscal adjunta Patrícia Silvestre, una de les darreres en incorporar-se a la institució procedent d’una secretaria judicial de la Batllia, ja havia mostrat el seu malestar per la participació del Raonador del Ciutadà, Xavier Cañada, en el judici com a testimoni de la defensa. I li havia retret l’elaboració d’un informe sobre la regulació del cànnabis. Avui ho ha tornat a fer però ha inclòs també els partits parlamentaris que van qüestionar la presó preventiva a la qual s’estava sotmetent el jove acusat de traficar amb un producte que la defensa manté que no és psicotròpic i que la fiscalia considera droga.

Dependències de la fiscalia general a la Seu de la Justícia.

Relacionat

La fiscalia acusa els partits polítics d‘“immiscir-se en la feina dels tribunals” en el ‘cas CBD’

Silvestre, de qui ningú no dubta de la seva formació i preparació i que mostra aparentment un caràcter decidit i expeditiu, ha actuat en tot moment sota l’atenta mirada del fiscal general, un Xavier Sopena que ha seguit les dues sessions de la vista pel ‘cas CBD’ des d’un raconet de la sala però ben perceptible. Per tant, és de suposar que el posicionament de la fiscal adjunta és compartit atès que es tracta d’un òrgan jeràrquic i lluny de corregir la posició mostrada dimecres sobre el Raonador del Ciutadà, aquest migdia l’ha estès als partits polítics que, al seu entendre, no han respectat “la separació de poders base d’un Estat de dret, democràtic i social” i, per tant, han causat ingerències a l’activitat judicial.

La fiscal, sense referir-se obertament a Andorra Endavant, ha criticat que s’hagués fet “una còpia barata” -ho ha repetit en dues ocasions, la segona quan era conscient que havia encès els ànims almenys de la defensa- d’una llei francesa per intentar regular el CBD. Aquesta manifestació ja li ha valgut a la representant del ministeri públic les queixes de la defensa del jove processat en el cas que s’ha jutjat aquests dies. El representant de l’acusat ha retret a la fiscal que hagi “fet política” i ja ha advertit que es reservava el dret de fer la comunicació oportuna al Consell Superior de la Justícia.

Vela: “Encara que algunes decisions ens semblin incomprensibles, si hem de parlar de separació de poders que sigui recíproc”

Però no ha fet falta que ho fes l’advocat, la presidenta d’Andorra Endavant, Carine Montaner, ha explicat, visiblement contrariada, que ha mantingut un contacte amb Rossell per exposar-li el seu malestar i demanar-li que s’obri expedient disciplinari a la fiscal. En els propers dies, ha assegurat la líder d’Andorra Endavant, farà arribar al Consell Superior una carta formal. Montaner ha recordat a la fiscal que “des del seu càrrec no pot recriminar a ningú que faci la seva feina”. Ho ha dit, en aquest sentit, en defensa de la tasca del Raonador del Ciutadà, que ha defensat la parlamentària que “no ha intervingut en el procés”. Montaner ha estat, enutjada, ha deixat anar un “prou de vergonyes internacionals que s’acaben fent des de la Justícia”.

El raonador del ciutadà, Xavier Cañada, en una compareixença al Consell General.

Relacionat

La fiscalia recrimina al Raonador del Ciutadà que hagi intervingut en el ‘cas CBD’

La parlamentària socialdemòcrata Susanna Vela ha demanat a la representant del ministeri públic que “s’apliqui ella” la pregonada separació de poders. “Hi ha separació de poders. Nosaltres fem les lleis i ells les han d’aplicar”, ha recordat als representants judicials tot mostrant-se sorpresa per la situació creada. Vela ha afegit també que “cadascú ha de fer la seva feina” i ha indicat que “encara que algunes decisions ens semblin incomprensibles, si hem de parlar de separació de poders que sigui recíproc”.

Casadevall: “El fiscal no hauria d’opinar sobre si els consellers ens hem de posar a reflexionar o no ho hem de fer sobre la matèria que escaigui. I no ha d’opinar ni sobre el fons ni sobre la forma. Perquè podem estar d’acord, potser, en què la proposició presentada per un grup parlamentari és un nyap. Però la fiscalia no és ningú per dir-ho”

Justament, el líder de Concòrdia, Cerni Escalé, en una primera reacció abans d’adoptar una posició comuna de partit ha mostrat “sorpresa” pel posicionament de la fiscalia. Posteriorment, el conseller general Jordi Casadevall ha emès un posicionament més extens i raonat. “De la mateixa manera que la fiscal es permet dir-nos que no hem respectat la separació de poders, com a mínim ella tampoc no ho ha fet”, ha indicat Casadevall tot recordant que els grups parlamentaris, com el Govern i tres comuns com a mínim tenen iniciativa legislativa.

El conseller de Concòrdia ha remarcat que pertoca als legisladors indicar “si l’estat del dret actual és adequat o no. I els casos que estan judicialitzats també ens fan reflexionar”. “Qüestionar-nos la legislació vigent en algunes matèries és la nostra tasca”, ha insistit el parlamentari, que ha exclamat: “Només faltaria que no poguéssim reflexionar sobre necessitats legislatives”. Jordi Casadevall ha afirmat que des de Concòrdia “no ens permetríem criticar el posicionament de la fiscalia en el marc d’un judici. Encara que la fiscalia no és el tribunal té un rol molt important” com a garant de l’interès general.

No obstant això, “el fiscal no hauria d’opinar sobre si els consellers ens hem de posar a reflexionar o no ho hem de fer sobre la matèria que escaigui. I no ha d’opinar ni sobre el fons ni sobre la forma. Perquè podem estar d’acord, potser, en què la proposició presentada per un grup parlamentari és un nyap. Però la fiscalia no és ningú per dir-ho”, ha conclòs el parlamentari de Concòrdia.

I mentre el liberal Víctor Pintos ha assegurat no tenir res a dir sobre la qüestió, i Xavier Cañada ja va mostrar aquest dimecres durant la vista la seva indignació pel posicionament de la fiscalia, el president del grup demòcrata, Jordi Jordana, ha afirmat que “personalment i com a grup no ens sentim interpel·lats. Som conscients i tenim assumit que cal respectar la separació de poder i la independència del poder judicial”. Jordana ha manifestat també que els principis rectors de la separació de poders i la independència dels tribunals “no són obstacle per si un grup parlamentari o qui tingui iniciativa legislativa es planteja regular amb caràcter general una matèria per preocupació ciutadana, té aquesta capacitat segons la Constitució”.

Comentaris (25)

Trending