Justament, aquest divendres s’ha fet un pas més en aquest projecte. Marta Villaverde, fins ara en pràctiques, ha promès el càrrec de fiscal adjunta. No serà la darrera a fer-ho. En els pròxims mesos han de finalitzar el període de formació tres persones més que, per tant, completaran la plantilla, en aquest àmbit, del ministeri públic. Paral·lelament, com ha explicat Casasevall, ja s’ha obert el concurs de cobrir fins a cinc places administratives.
De fet, serà aquesta part de la Justícia la que primer enllesteixi la part d’efectius del pla de xoc. Quan es completi disposarà de tres secretaris, dos oficials, els ja dits sis administratius i vuit fiscals adjunts, a banda del general que, però, al setembre cal renovar. Alfons Alberca acaba el seu mandat i s’ha de buscar un relleu. De moment, des del Govern, Molné no ha volgut donar pistes sobre quina persona serà l’elegida.
Des de Govern es posa el focus en un altre projecte clau per descongestionar la Justícia: el nou codi de procediment penal, una de les prioritats d’Ester Molné al capdavant del ministeriº
Es trigarà una mica més, però, a cobrir la resta de personal que incloïa el pla de xoc pels altres departaments de la Justícia. Ho ha admès Casadevall que ho ha atribuït a dos motius. El primer, el fet que “per qüestions pressupostàries no ens hi podíem posar fins ara”. El segon, que el procediment és lent. Primer, recorda, cal fer un edicte intern dins l’administració de Justícia (per a 5 secretaris judicials -amb dos aspirants ja presentats- i 12 oficials). Si no es cobreix el 100%, passar a un procés a tota l’administració pública (comuns i Governs) i, en la darrera fase, una convocatòria ja oberta. I, per tant, això requereix el seu temps.
“Jo vull que a finals d’any estigui tot completat, però no és fàcil”, ha comentat el president del Consell Superior de la Justícia. Ha advertit, però, que el problema no es resol únicament amb l’increment de personal, sinó que també altres implicats han de posar de la seva part. En aquest punt, recorda que un procés judicial hi ha més actors com ara els advocats, que “utilitzen les seves armes per defensar els clients” o els pèrits. Per tant, hi ha “factors diversos” que poden alentir un procediment. També, ha indicat, d’externs a la Justícia. És el cas de la policia judicial “que s’ha de dotar ara de més efectius”.
I, a la vegada, ha volgut remarcar un altre punt que, al seu entendre és essencial. La solució no pot passar únicament per ser més àgils. “Hem de treballar més ràpid, però també de forma més justa”, ha comentat Casadevall.
Per la seva banda, Molné ha acceptat el repte de fer el seguiment del pla de xoc i d’intentar millar el servei de Justícia al país. Un pas clau que vol afrontar és “el nou codi de procediment penal”, que “serà una prioritat”. Entre altres punts, ha posat en relleu el desig de reduir el nombre de declaracions que han de fer els processats. “Potser no cal que ho facin davant policia, el batlle i al judici; mirem de treure’n alguna”, ha explicat.
La ministra ha deixat clar que “la meva intenció és que la Justícia sigui més àgil i es ficaran tots els mitjans”. En aquest sentit, ha recordat que hi ha “el pla de xoc” però “encara s’ha d’implementar”. Per tant, “cal tenir una mica de paciència”. Ha volgut, però, mostrar-se optimista: “amb tot el que s’ha fet, podem esperar una millora important”.
Pel que fa a la nova fiscal, Villaverde ha promès el càrrec i també ha volgut dirigir-se als presents. “És un orgull i una responsabilitat”, ha assegurat i s’ha mostrat disposada a “contribuir al fet que Andorra segueix sent l’Estat de dret que és”. I s’ha compromès a fer-ho “amb la màxima diligència”.