Carine Montaner, absolta

El Tribunal Superior ha exculpat a la presidenta d’Andorra Endavant del presumpte delicte de revelació de secrets; es jugava ser inhabilitada durant dos anys per haver presumptament revelat el complement extra que cobrava Ferran Costa com a president del grup liberal

CARINE MONTANER A LA SORTIDA SEU DE LA JUSTÍCIA AQUEST DIJOUS.
CARINE MONTANER A LA SORTIDA SEU DE LA JUSTÍCIA AQUEST DIJOUS. Anna Mencos

El Tribunal Superior ha absolt a Carine Montaner del presumpte delicte de revelació de secrets arran que transcendís, el segon semestre del 2020, que el llavors president del partit liberal Ferran Costa, a banda del salari assignat com a president del grup parlamentari (4.000 euros en xifres rodones), s’havia assignat un complement d’uns 2.000 euros via l’assignació pública que rebia el seu grup i, a més a més, percebia dietes i despeses de desplaçament. Montaner es jugava ser inhabilitada durant dos anys del càrrec que ocupa, que és el que li demanava la fiscalia, l’única que mantenia l’acusació després que Costa decidís retirar la querella que havia interposat el gener del 2022.

Així doncs, el Superior ha donat la raó a Montaner i ha considerat que no hi ha cap element constitutiu de delicte, ja que segons la reglamentació vigent d'aquell moment el salari era públic i havia de ser conegut.

És una gran notícia, no només per mi, sinó també pel meu grup parlamentari”, ha manifestat Montaner a la sortida de la Seu de la Justícia, tot destacant que els magistrats havien fet la seva feina, ja que “el salari públic és públic”. Així mateix, ha apuntat que “no reclamaré cap reemborsament al senyor Costa, ni a la Batllia, ni a ningú. Ja estic contenta amb l'absolució i crec que la fiscalia no recorrerà”.

La líder d’Andorra Endavant, va rebre una documentació errònia per part de la CASS, el març del 2020, i a partir d’aquí va exposar, primer, als membres del seu grup parlamentari la situació i, després, a altres representants polítics. Montaner va negar rotundament haver filtrat la informació a la premsa. La parlamentària, però, va admetre que veure el que cobrava Costa la va indignar i va deixar clar que “ningú hauria pensat que un president del grup parlamentari es fixaria un complement” al marge de la retribució fixada pel Consell General.

L'advocat Alfons Clavera i Carine Montaner es preparen per entrar a la sala de vistes.

Relacionat

Carine Montaner defensa en el judici que “un sou públic pagat amb diners públics ha de ser públic”

Durant la vista oral, el fiscal general, va apuntar que “Montaner sabia perfectament que aquesta informació no l’hauria pogut obtenir directament” entre altres coses perquè “no tenia dret a demanar aquesta informació”. I malgrat rebre-la per error i demanar-li que la destruís, la va comentar amb altres parlamentaris. “Des del moment que no té dret a obtenir aquesta informació l’accés ja és il·lícit”, va manifestar Sopena, qui també va apuntar que “sense fer revelació de la informació a tercers també es podia impulsar aquesta transparència” que Montaner defensava.

Per la líder d’Andorra Endavant, està molt clar, “tots els testimonis van dir que era un abús, tot el marc jurídic em protegeix i després hi ha l’informe de la CASS, que diu que va ser un error humà seu”. La parlamentària ha recordat que ella estava acreditat a tenir els fulls del seu grup, i per error els van donar els d’un altre i, per tant, “no hi ha res que pugui dir que la senyora Montaner és culpable. Al contrari, la senyora Montaner és innocent”, ha manifestat.

Ara la fiscalia té 15 dies hàbils per decidir si vol recórrer contra la sentència. Així doncs, aproximadament en unes tres setmanes s’hauria de saber quina és la decisió que ha pres el fiscal, però en entrar en dies feriats del mes d’agost, fins al mes de setembre no sabran si finalment el fiscal ha recorregut la sentència, a no ser que presenti un recurs d’una complexitat abans del dia 31 de juliol.

L’advocat de Montaner, Alfons Clavera ha celebrat que “el Tribunal ha recollit totes les nostres tesis de la defensa, rebutja totes les tesis del fiscal, que ho diu expressament, i per tant diu que el fet és atípic”. Així doncs, l’advocat ha subratllat que no entra dins del tipus penal i que, com a resultat, no hi ha cap element constitutiu del delicte de revelació de secret.

Carine Montaner i el l'advocat Alfons Clavera accedint cap a la Sala Magna.

Relacionat

La fiscalia manté que s’ha d’inhabilitar Carine Montaner per accedir i usar “informació il·lícita”

Comentaris (21)

Trending