“Cap dubte raonable” sobre les operacions de Rafael Pallardó

L’ex-CEO de BPA, Joan Pau Miquel, defensa que es va fer una “diligència exhaustiva” sobre els moviments de l’empresari valencià, vinculat al cas ‘Emperador’ i que totes les transferències a la Xina tenien documentació que acreditava que la mercaderia arribava a Espanya

Els tres membres del tribunal 'encarats' amb els processats, amb Joan Pau Miquel al davant a l'esquerra.

És un dels noms que més ha sortit i que més sortirà en el futur en el judici per la causa general del cas BPA: l’empresari espanyol Rafael Pallardó. Al seu país, era un dels investigats pel cas ‘Emperador’, un dels afers que, suposadament, hauria alertat el FinCEN. En la sessió d’aquest dimecres, ha tornat a ser protagonista. L’ex-conseller delegat de l’entitat financera, Joan Pau Miquel, ha defensat la gestió feta dels comptes de l’empresari, tot assegurant que va superar tots els mecanismes de control i no va aixecar cap sospita. Mai, ha afirmat, va hi haver cap “dubte raonable” sobre l’origen dels diners que movia.

I d’operacions, Pallardó en va fer moltes amb BPA. Finss a 339 transferències a la Xina per pagar mercaderia. I totes, ha explicat Miquel, sense cap discussió possible, ja que “hi havia documents que acreditaven que realment aquest material va arribar a Espanya”. Per tant, difícilment es podia sospitar.

Hi hauria 339 transferències a la Xina per pagar mercaderies i, totes, ha afirmat Miquel, tenien documentació que acreditaven que el material comprat va arribar a Espanya

L’ex-CEO de BPA ha fet aquestes explicacions davant una pregunta del fiscal general, Alfons Alberca, tot demanant si considerava que s’havia fet un “seguiment adequat” de l’operativa de Pallardó. I Miquel no ha tingut cap dubte a l’hora de respondre-li de forma afirmativa. “Es va fer, realment una diligència exhaustiva”, ha afirmat. Ha admès que moltes de les operacions eren ingressos en efectiu que “dificulten l’anàlisi de l’operativa”, però ha remarcat que “hem de ser conscients que a Andorra, la gran majoria de diners arriben al sistema financer d’aquesta forma”.

I, malgrat això, ha deixat clar que “es va analitzar la part d’operativa que estava al nostre abast i vam poder identificar tant l’origen comercial com el destí dels diners”. L’antic màxim responsable del banc ha assegurat que “es van implementar totes les mesures de diligència reforçada al nostre abast i les previstes al reglament”. Sobre si s’havia anat més enllà, ha recorregut a una certa ironia: “Clar que no hem trucat a l’Iterpol. Ni, tampoc, la NASA”.

I de tot aquest treball, ha indicat, en cap moment es va despendre que les activitats de Pallardó poguessin ser il·lícites. Al contrari: “Vam fer tot el que està prescrit a la normativa i als manuals i el que vam considerar que ens permetia analitzar el conjunt de l’activitat del client i no vam detectar pautes en el seu comportament que divergeixin de la informació que teníem”. Per tant, “en cap moment se’ns ha posat sobre la taula un dubte raonable sobre l’origen dels seus diners”.

L’ex-CEO de BPA ha deixat clar que es va fer una “diligència exhaustiva” sobre l’operativa de Pallardó tot ironitzant a l’hora d’indicar que “no vam trucar a l’Interpol, ni tampoc a la NASA”

La sessió d’aquest dimecres, la darrera ja fins al setembre, s’ha iniciat, però, amb un resum que ha volgut fer el mateix Miquel del que ha explicat des de l’inici del judici, amb relació a l’operativa de BPA. Al seu entendre, ha quedat demostrar que aquesta, amb fins a tres punts de control -gestors, comitè de prevenció i auditories internes- era prou sòlida per evitar que s’emprés l’entitat per blanquejar diners. “Hem vist una inversió en tecnologia, amb aplicacions específiques i també en formació constant a persones que tenien experiència i capacitats per cobrir les funcions”, ha recordat.

Novament, crític amb AFA i UIFAND

Miquel també ha aprofitat per tornar a carregar contra els reguladors, AFA -abans INAF- i UIFAND. “Han intentat traslladar al tribunal un missatge confós i un relat que la realitat dels fets no pot assumir”, ha assegurat, tot remarcant que “de les actes de l’Associació de Bancs queda clar que la voluntat real era garantir una traçabilitat que BPA ja té acreditada des del 2003”. També els ha acusat de fer “interpretacions especialment esbiaixades”, de “dir obertament que hi havia actes que no existien quan hem demostrat que sí” i de “no fer cap esforç per facilitar la informació”.

Una forma de fer que, no s’ha estat de posar en relleu, contrasta amb la “col·laboració molt lleial” que van tenir des de BPA durant molts anys. “Sempre vam contestar les peticions dels reguladors i de la policia i hem facilitat qualsevol dada requerida”, ha afirmat, al mateix temps que “no teníem cap mena de sanció administrativa ni em consta que hi hagués retrets sistemàtics sobre la nostra gestió”.

La declaració de Joan Pau Miquel acumula ja moltes sessions de judici. I més que en sumarà. Ho farà, però, a partir del setembre. Tot i que inicialment hi havia jornada prevista per aquest dijous, el president del tribunal, Enric Anglada, ha optat per suspendre-la i reprendre les vistes després de l’agost, ja que es volia evitar que el relat de l’ex-CEO de BPA sobre algun altre gran àmbit quedés a mitges amb tantes setmanes de separació. Aquesta és la versió oficial donada pel magistrat. A la sala, però, també s’ha tingut la sensació que la proposta havia també estat instada pel fiscal, per poder disposar de més temps per preparar un interrogatori que, queda clar, està sent, per a ell, més complicat del que s’havia imaginat.

Etiquetes: