La bancària ha començat aquest migdia a respondre les preguntes dels advocats de les defenses després que, primer el fiscal general i, després, la representació lletrada del Govern hagin donat per acabat l’interrogatori que han fet tot i que la processada ja havia anunciat fa dies que no pensava respondre cap de les acusacions. Durant la primera part de l’interrogatori de defensa que s’ha fet en aquesta sessió de dimarts, la responsable de ‘compliance’, a preguntes d’una de les lletrades de la defensa, ha anat analitzant la documentació que avalava l’operativa de Pallardó i les transferències cap a la Xina.
“Jo continuo sense saber quina altra documentació podia haver demanat”, “tota la documentació útil” per certificar l’origen de la mercaderia objecte de la compra-venda s’annexava a cada transacció, ha afirmat la processada
La processada ha deixat clar, amb alguns exemples, que BPA no acceptava pel broc gros tots els clients com en alguns moments hauria suggerit la fiscalia sinó que es van rebutjar clients i operatives que haurien estat molt suculentes per al banc perquè analitzant la documentació lliurada pels interessats en obrir comptes “ens presentava dubtes”. Així s’hauria refusat, per exemple, clients a l’Uruguai perquè “hi podia haver corrupció per darrere”, en relació al pagament de comissions polítiques.
La cap de compliment normatiu, a preguntes de la defensa, s’ha referit en gran mesura durant la declaració d’aquest dimarts a la documental que suportava les operacions de Pallardó a BPA i ho ha comparat també amb allò de què disposaven altres entitats bancàries del país que també tenien de client l’empresari valencià establert a Barcelona. D’entrada, la jurista bancària ha explicat que BPA disposava “de molta més informació des del moment de l’obertura del compte” que la resta de bancs, que en molts casos ni tan sols van elaborar un KYC de Pallardó o de les empreses per ell participades quan la normativa bancària al Principat ja ho imposava com a obligatori.
En general, els documents amb els quals MoraBanc o Andbank, per exemple, justificaven les transferències de Pallardó o les seves empreses eren molt dèbils. A BPA, “alguna transferència es va desestimar, es va tornar, perquè algun camp (casella del programari) no estava degudament complimentat”. La cap de compliment normatiu de BPA ha afirmat que “jo continuo sense saber quina altra documentació podia haver demanat”, “tota la documentació útil” per certificar l’origen de la mercaderia objecte de la compra-venda s’annexava a cada transacció.
“Sempre vaig tenir clar que s’estava pagant mercaderia. Que s’havia fabricat, s’havia enviat i s’havia distribuït. No vaig tenir mai cap dubte sobre aquest punt”, ha explicat l’antiga responsable de ‘compliance’, que ha manifestat que respecte de Pallardó hi havia un “seguiment de l’operativa per part dels gestors de manera continuada i ‘compliance’ feia un seguiment dels gestors de manera periòdica per verificar que es feia la feina de control”. La processada també ha posat en relleu que entre els gestors i compliment normatiu hi havia altres bancaris -com el director de l’oficina d’Escaldes, germà d’una batlle- que mai no han estat implicats en el cas tot i que “tenia coneixement de l’operativa”.