Canvis legals perquè el Consell Superior esdevingui un ‘poder judicial’ real

Encara no un any després d’assumir el càrrec, Rossell hauria advertit que si no té marge d’actuació plegava veles, i davant el toc d’alerta s’estaria treballant en una reorganització de l’administració de Justícia

Josep Maria Rossell al seu despatx del CSJ.
Josep Maria Rossell al seu despatx del CSJ. Toni Solanelles

El Consell Superior de la Justícia (CSJ) ha de ser, realment, l’administració de l’administració de Justícia. Encara no un any després d’assumir el càrrec, el president de l’ens, Josep Maria Rossell, hauria advertit que si l’organisme no disposa de les eines necessàries per poder realment comandar el poder judicial, per convertir-se en un poder judicial de veritat, més valia tornar-se’n per on havia vingut. D’aquí que després d’una mena d’estira-i-arronsa s’hauria començat a posar fil a l’agulla perquè hi hagi les modificacions necessàries al marc legal perquè el Consell Superior sigui de veres l’ens gestor de la Justícia.

Rossell hauria avisat que no té potestat per posar ordre i que, en gran part, això és així pel format en què està organitzada l’administració de Justícia. No s’entén, venia a dir Rossell, que els batlles o els secretaris judicials estiguin sota l’aixopluc de Funció Pública i, en canvi, personal com poden ser els nuncis, els encarregats dels arxius judicials o aquells que estan al comandament de la reprografia sí que siguin tutelats pel Consell Superior. És a dir, que en certa manera es venia a dir que just hauria de ser al revés si es vol que el poder judicial sigui poder judicial i pugui marcar de prop la tasca judicial. 

El president del Consell Superior de la Justícia ja n’hauria començat a parlar, encara que vagament, amb els grups parlamentaris. Perquè si hi ha un projecte de llei de modificació de la llei qualificada de la Justícia o de qualsevol altra que hi toqui necessita l’aval legislatiu

No tant, suposadament, per immiscir-se en les decisions sobre els casos sinó en el fet de poder està a sobre de l’activitat judicial en el sentit de desencallar qüestions i garantir que no es queden, per exemple, els expedients als calaixos. En fi, que el Consell Superior de la Justícia, com a gestor de l’administració de Justícia, ha de tenir la tutela directa batlles i magistrats. I si cal que el personal més administratiu depengui del ministeri de Justícia, doncs que així sia. Però no al revés com estaria passant fins ara. 

Rossell hauria exigit que s’aclareixi d’una vegada l’estructura orgànica del Consell Superior i que es dilucidin les competències dels diversos departaments i es reorganitzi tot plegat. Sinó, al seu entendre, el poder judicial no té el marge de maniobra suficient per poder resoldre moltes de les deficiències que hauria detectat. De tot plegat, el president del Consell Superior de la Justícia ja n’hauria començat a parlar, encara que vagament, amb els grups parlamentaris. Perquè si hi ha un projecte de llei de modificació de la llei qualificada de la Justícia o de qualsevol altra que hi toqui necessita l’aval legislatiu.

I és que, asseguren les fonts, no només Rossell ha deixat entreveure que podia plegar perquè ni tan sols havent estat ministre d’Interior i Justícia no havia intuït les dificultats per poder administrar l’administració de justícia, sinó que també la secretària general de l’ens, Cristina Roca, també hauria advertit la mateixa situació. I hauria avisat que si no es reverteix l’escenari ella torna al lloc que té reservat a l’administració general.

Comentaris (2)

Trending